FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Romániában hiánycikk a tűzifa

George Simion

Romániában Tánczos Barnát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztert tette felelőssé az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) amiatt, hogy a kormány által bevezetett ársapkarendelet nyomán egyes térségekben hiánycikké vált a tűzifa.

A bukaresti képviselőházban hétfőn a – miniszterekhez intézett kérdéseknek fenntartott – “kormány órája” nevű politikai vita során George Simion, az AUR elnöke azzal vádolta Tánczos Barnát, hogy a feje tetejére állította a tűzifapiacot, tüzelő nélkül hagyta a fával fűtő, most fagyoskodni kényszerülő románok millióit, utóbb pedig a kormányfőre próbálta hárítani a két hónapja hozott intézkedés felelősségét.

Az RMDSZ-es politikus válaszában rámutatott, hogy a múlt évhez képest idén egymillió köbméterrel 7,178 millió köbméterre nőtt a forgalomba hozott tűzifa mennyisége, a többlet felét pedig – a tárca alárendeltségében működő – romániai állami erdőket kezelő Romsilva Országos Erdőtársaság dobta piacra. Hozzátette: a Romsilva közben azon dolgozik, hogy jövőre is biztosítani tudja a fával fűtő lakosságnak a tűzifát: a minisztérium több mint 60 millió eurót fordít arra, hogy 178 új tűzifaraktárat hozzanak létre, és korszerűsítsék a Romsilva 240 meglévő lerakatát.

Tánczos Barna

Elmondta: az árplafonrendelet kiadása óta eltelt két hónapban több mint 600 ezer köbméter tűzifát hoztak forgalomba, tehát nem igaz, hogy eltűnt a piacról ez az energiaforrás, az októberi mennyiség még a tavaly októberit is meghaladja. A miniszter ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az energiaválság miatt nem csak Romániában, hanem az európai piacokon is megnőtt a kereslet a tűzifa iránt és arra is felhívta a figyelmet, hogy tüzelő ára régiónként változik.

A szintén RMDSZ-es Faragó Péter Arad megyei képviselő felszólalásában elismerte, hogy vannak olyan térségek, ahol akadozik az ellátás, mert a tűzifa kereskedelmi ára meghaladja a rendeletben előírt köbméterenként 400 lejes (33 200 forint) árplafont, ezért a kormánykoalíció keresi a megoldást arra, hogy javítson a közös döntéssel elfogadott rendelkezésen.

Catalin Stanga, a – Nicolae Ciuca miniszterelnök vezette – Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője úgy vélekedett, hogy egyes kereskedők az energiaválságot kihasználva mesterségesen verik fel a tűzifa árát, és a kormány éppen a nyerészkedés megfékezése érdekében, a fával fűtő hárommillió romániai család védelmében korlátozta a tűzifa árát.

A legnagyobb kormánypárt nevében felszólaló Radu Popa szociáldemokrata képviselő a parlamenti vita során nem a tűzifarendelet szükségességéről, vagy jobbításáról beszélt, hanem koalíciós partnereit támadta, amiért szerinte a liberális energiaügyi és az RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter akadályozza a törpevízierőművekről szóló törvény elfogadását. Popa azt hangoztatta, hogy Románia nem szorulna energiaimportra, ha lehetővé tenné a környezetvédők által ellenzett törpevízierőművek telepítését, mert ezek szerinte további 900 megawattnyi energiaforráshoz juttatnák az országot és feleslegessé válna a tűzifáról folytatott vita.

A román kormány október 5-én elfogadott sürgősségi rendeletében 2023. március 31-ig köbméterenként 400 lejes árplafont szabott meg a tűzifára, faaprítékra, faforgácsra és fűrészporra, míg a fabrikett esetében tonnánként 1500 lejes, a pellet (forgácsból, fűrészporból nagy nyomáson préselt fahenger) esetében tonnánként 2000 lejes árplafont vezetett be, anélkül, hogy költségvetési forrásokból megtérítette volna a kerekesdőknek a hatósági ár és a piaci ár közötti különbözetet.

A tűzifahiányról szóló hírekre reagálva Nicolae Ciuca miniszterelnök november elején azt mondta: a Romsilva köbméterenként 200 lejes átlagárról szóló, tévesnek bizonyult tájékoztatására alapozták a rendeletben megszabott 400 lejes árplafont, és a jogszabály kijavítását helyezte kilátásba, azóta azonban nem történt semmi.

Az RMDSZ már a rendelet elfogadása előtt és később is több ízben jelezte, hogy a tűzifa esetében a szaktárca ártámogatást javasolt.

forrás: MTI 12-05

Kovászna megye: kapható tűzifa

Kovászna megyében az állami erdészet 28 ezer hektár erdőt kezel, amiből idén 150 ezer köbméter fát termeltek ki, és ebből 58 ezer köbmétert tűzifaként értékesítenek – számolt be Vura Ferenc, a Kovászna Megyei Erdészeti Igazgatóság műszaki osztályának vezetője.

Fotó Kovács Zsolt

Szerinte, bár ki tudják szolgálni a hozzájuk fordulókat tűzifával, munkaerő hiányában az erdő széléről, 4-6 méteres gömbfaként árusítják, ezzel is magyarázható, hogy a háromszékiek inkább magánerdészetektől vásárolnak „piacosabb”, azaz méterre vágott, és felhasogatott tűzifát.

Vura Ferenc szerint az állami erdészet államilag maximalizált áron, ám gömbfaként, köbméterenként 220 lejben kínálja a tűzifát az erdő széléről. A vásárlónak önköltségen kell megoldania a hazaszállítást és a hasogatást is, illetve, amennyiben igényli, a Romsilva ezt biztosítja számára, de a gömbfa felhasogatása folyóméterenként 50 lejbe, a teherautóra való felrakása folyóméterenként 10 lejbe, míg a szállítása kilométerenként 12 lejbe kerül a vásárlónak. Vura Ferenc szerint kéréseket az állami erdészet bármely területi hivatalánál be lehet nyújtani.

A tűzifával fűtők az önkormányzatokhoz is fordulhatnak tűzelőanyagért. Sepsiszentgyörgyön például lényegesen leegyszerűsítették az önkormányzati erdőkből származó tűzifavásárlást, mindössze a város erdeit gondozó erdésznek kell jelezni az igényt, és mennyiségi korlátozást se szabtak. Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser szerint korábban bonyolult volt az eljárás, mivel fel kellett iratkozni egy listára, és számos jogosultságot bizonyító iratot is be kellett mutatni. Bár idén arra számítottak, hogy az energiaválság és az egyszerűsített igénylés révén megugrik a tűzifaigény, ám a sepsiszentgyörgyiek nem tolonganak.

Czimbalmos-Kozma Csaba kifejtette: a sepsiszentgyörgyi önkormányzati erdőkből üzemterv szerint kitermelt fával fűtik a városi kertészet üvegházait, a szépmezői óvodát, és biztosítanak tüzelőt a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori lakóknak is. A város erdőit kezelő erdésznél lehet jelentkezni, és pár nap alatt lehet menni a tűzifáért. Nincs mennyiségi korlátozás, viszont jogi személyeknek nem adnak el tűzifát – mondta Czimbalmos-Kozma.

Miközben Sepsiszentgyörgyön nem tolonganak, a megye leghidegebb térségében fekvő Szitabodzán idén megugrott a tűzifaigénylők száma. Nicolae Stoica polgármester szerint, miközben az elmúlt években győzködni kellett a lakókat, hogy vásároljanak tűzifát az önkormányzattól, idén több mint ezer háztartásnak kell tüzelőt biztosítaniuk az állam által szabályozott áron.

Nem minden önkormányzat van abban a szerencsés helyzetben, hogy tűzifát tud biztosítani a helybelieknek. Sepsikőröspatak önkormányzatának ugyanis mindössze 50 hektár erdeje van – közölte Kisgyörgy Sándor polgármester –, de cserében sok lakónak van saját vagy közbirtokossági erdeje. Hozzátette: az a tapasztalat, hogy a szabadpiacról eltűnt a tűzifa, mert a kitermelők inkább kivárnak, hogy miként módosul az állam által bevezetett ársapka rendszere, így azok vannak szerencsés helyzetben, akik időben, még tavasszal megvásárolták a téli tüzelőt.

forrás. Maszol.ro 12-05

Előző cikk

BioHome3D - nyomtatott ház

Következő cikk

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések