FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Energiaárak Szerbiában

Fával a legolcsóbb, árammal a legdrágább a fűtés Szerbiában, ahol épp a téli szezon nyitányán emeli az energiaárakat a kormány.

Küszöbön a fűtési idény, ilyenkor mindig érdemes kiszámolni, hol mivel érdemes fűteni. Nyolc százalékkal drágul az áram november 1-jétől Szerbiában. A vezetékes földgáz ára ugyancsak november 1-jétől drágul mintegy 10 százalékkal. Már nem térfogatban, köbméterenként kell fizetni, hanem energiatartalom alapján, kilowattórában számolnak el, így a magyar árakkal gyakorlatilag összevethetetlenek lesznek a szerb tarifák.

A gáz a jövő hónaptól 5,02 dinárba (16,56 forint) kerül kilowattóránként. A számítások szerint a fával történő fűtés a legolcsóbb, ha egy átlagos, 60 négyzetméteres lakóterület fűtési költségeit hasonlítjuk össze. 

Az Energetikai Ügynökség számításai szerint a 60 négyzetméteres lakótér 20 fokos hőmérsékletre történő felfűtéshez, napi 16 órán keresztül, 9 ezer kWh hőre van átlagosan szükség. Az új áramáron számítva, amely átlagosan 14,29 dinár/kWh (47,16 forint), a teljes fűtési szezonban átlagosan 128,6 ezer dinárt (425 ezer forint) kell fizetni.

A közel hétmilliós Szerbiában több mint 700 ezer háztartásban fűtenek tűzifával, amelynek az ára csaknem felére csökkent egy év alatt. Tavaly még 12–14 ezer dinárba került a keményfának köbmétere, most 6–7 ezer dinárért (20–23 ezer forint) is kapható.

Figyelembe véve ezeket az árakat, valamint azt, hogy egy 60 négyzetméteres lakótér kifűtéséhez egy szezonban hat-hét köbméter fát kell eltüzelni, ez 36–42 ezer dinárba (118–138 ezer forint) kerül ebben az idényben. 

Meg kell jegyezni, hogy ez az ár nem tartalmazza a szállítás és a favágás szolgáltatását sem, ami pár ezer dinárral megdobja az összeget. A számítások szerint még ezeket a költségeket beszámítva is fával a legolcsóbb fűteni. Szerbiában körülbelül 110 ezer háztartás van, amely pellettel fűt.

Vezetékes földgázzal történő fűtés esetén egy átlagos lakórész átlagos évben történő felfűtéséhez 60–65 ezer dinárt kell fizetni (198–215 ezer forint). 

Körülbelül két és fél tonna pelletre van szüksége egy háztartásnak egy szezonban 60 négyzetméternyi lakótér felfűtéséhez. Idén a pellet ára 32–37 ezer dinár/tonna. Ez azt jelenti, hogy a szezonra számolt fűtési költség körülbelül 80 ezer dinár (264 ezer forint). Szénből, egy azonos lakótér felfűtéséhez mintegy 3 tonnára van szükség, a szén ára 15 és 30 ezer dinár között alakul, fajtától, minőségtől függően. 

forrás: Vg.hu

Előző cikk

Szociális tűzifa - Pörböly

Következő cikk

A fűtésszezonra készül Kárpátalja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések