FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A tűzifa és a rezsicsökkentés

Tavaly novemberben több mint 11 százalékkal többet kértek a tűzifáért, mint egy évvel azelőtt. Egy erdei köbméter akác és a bükk most 24 ezer 200 forintba kerül, ebben nincs benne a kocsira való fel- és lepakolás, a szállítás költsége (s még csak nem is hasított fáról van szó). Négymillió ember melegíti otthonát fával, akit nem érint a rezsicsökkentett, hatósági áras lakossági gáz, áram és távhő.

2012 novembere óta a tűzifa ára 67 százalékkal nőtt – ez olvasható ki a KSH adatsorából (1995 óta a tűzifa ára hétszeresére emelkedett). Tavaly novemberben több mint 11 százalékkal többet kértek a tűzifáért, mint egy évvel azelőtt. Lássuk, mennyibe is kerül most.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. közzétette aktuális tűzifa árait, melyek erdei köbméterben értendőek. Eszerint az akác és a bükk 24 ezer 200, a tölgy és a cser 22 ezer 900, a kőris 21 ezer 600, a nyír 18 ezer 500, a kisebb fűtőértékkel rendelkező nyárfa 12 ezer 700 forintba kerül. Ez hengeres, két méter hosszú tűzifaként értendő, ezzel tehát még van munka (pláne, hogy az adott árak a tehergépjárműre felrakás és persze szállítás nélkül értendőek). Ami fele ekkora, tehát egy méteres, az köbméterenként 1270 forinttal többe is kerül.

Lehetőség van az erdőgazdaságtól hasított, darabolt tűzifát vásárolni 25, 33 és 50 centiméteres méretben a mosonmagyaróvári vasúti rakodó melletti telepükön és darabolt tűzifát az ásványrárói erdészeti telepükön. Az akácnak, bükknek, gyertyánnak 5600 forint mázsája, a tölgy, kőris, gledícsia, szil és csernek 5100, míg a bálványfa, fekete dió, kerti dió, juhar 4500 forintba kerül.

Négymillió ember melegíti otthonát fával, jóval kisebb arányban szénnel vagy brikettel: a kistelepüléseken a háztartások háromnegyede használ szilárd tüzelőt. Eközben a hatósági áras, rezsicsökkentéssel érintett lakossági gáz, áram és távhő ára 2012 és 2014 vége között 25 százalékkal csökkent, azóta pedig nem változott. „Minden télen problémát jelent, hogy az elavult, rossz energiahatékonyságú tüzelőberendezések, a nem megfelelő tüzelőanyagok és a rossz fűtési szokások miatt jelentősen romlik a levegő minősége” – jelezte a Habitat for Humanity Magyarország.

borítóképen: Telepakolva – Drágul a tüzelő, sokba kerül a fűtés, nagy értéke van a keményfának. Fotó: police.hu

forrás: ÚJSZÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Természet és közjólét harmóniája

Következő cikk

Erdei Vándortábor - máris megteltStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések