FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdészeti kérdéseket nem szabad “a hátsó ajtón keresztül” megközelíteni

A júniusban Finnország mezőgazdasági és erdészeti miniszterévé kinevezett Sari Essayah egykori versenyzőként is ismert, egy világ- és egy Európa-bajnoksággal a háta mögött. Fotó: N: Vilma Issakainen / Finn Erdészeti Szövetség

“A finn erdőgazdálkodás modellként szolgálhatna” – mondja Sari Essayah, volt európai parlamenti képviselő és frissen kinevezett mezőgazdasági és erdészeti miniszter.

Sari Essayah (kereszténydemokraták) finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter azt javasolja, hogy más európai országok vegyenek példát Finnország és Svédország erdőgazdálkodásáról.

“Mindent megtettem azért, hogy az EU döntéshozóinak bemutassam, hogy meg kellene figyelniük, hogyan csinálja Finnország. Nem tudom, nem túl magabiztos-e ezt mondani, de sajnos sok európai országban az erdők rossz állapotban vannak. Bizonyos mértékig az átgondolatlan politika miatt tönkrementek” – mondja Essayah, Finnország 2009-2014 közötti európai parlamenti képviselője a forest.fi által készített interjúban.

“A háború utáni finnországi erdőgazdálkodás sikertörténet, és nemzeti gazdaságunk alapja. Emellett védett természetünk és nemzeti parkjaink is vannak. Mindenki jogai lehetővé teszik, hogy minden állampolgár élvezze például az erdőben tett kirándulásokat” – mondja Essayah.

Általánosan ismert, hogy Finnország erdőállománya az elmúlt 50 évben folyamatosan növekedett.

A For Forest (Erdőért) csoport közös nyilatkozata

Egy évvel ezelőtt négy, kiterjedt erdőkkel rendelkező uniós tagállam – Finnország, Svédország, Ausztria és Szlovénia – létrehozta a For Forest informális partnerséget, hogy megvédje az egyes országok nemzeti erdőgazdálkodását. Szeptemberben a csoport közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben hangsúlyozza a szubszidiaritás elvének fontosságát az uniós döntéshozatalban.

“Az erdőkkel kapcsolatos ismeretek bővítése kulcsfontosságú módja az EU-ban való befolyásolásnak. Így biztosíthatjuk az erdőgazdálkodás fenntarthatóságát, és megoldást kínálhatunk a szén-dioxid megkötésére és az éghajlatváltozásra’ – mondja Essayah.

A Finnország számára nemzeti jelentőségű, az EU-val kapcsolatos ügyek egyike a természet helyreállításáról szóló rendelet, amelyről a Tanács, az Európai Parlament és a Bizottság háromoldalú egyeztetést folytat.

A természet helyreállításáról szóló rendelet, amely az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiájának egyik eleme, Finnországban a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozik, de Essayah elmondása szerint figyelemmel kíséri a megbeszéléseket. Az egyik különösen érdekes kérdés, hogy a Natura 2000-es területek helyreállítását célzó intézkedések szerepelnek-e majd az irányelvben, ahogyan azt az Európai Parlament megszavazta – és ahogyan Finnország szeretné.

‘Bár azonnal világos, hogy a Natura területek együttes területe nem lesz elég, de segítenének. Ami Finnország számára döntő fontosságú, az a helyreállítás költségeinek csökkentése’ – mondja Essayah.

A Natural Resources Institute Finland (Luke) év elején közzétett becslése szerint a természetvédelmi helyreállítási rendelet 2050-ig 13-19 ezer milliárd eurós (évente mintegy 500 millió eurós) kiadást okozna Finnországnak, a helyreállítandó terület pedig 2-6 millió hektárra rúg.

Ehhez képest a Finnországnál 15-ször nagyobb népességű Németország mindössze 190 millió eurós TAI: ÉVENKÉNTES költséggel számol, míg Belgium és Ausztria körülbelül 65 millió eurós költséggel számol.

Finnországban az erdőtulajdonlás sokkal több tulajdonos között oszlik meg, mint sok más európai országban. A magánerdő-tulajdonosok száma meghaladja a 600.000-et. Az értékes erdőterületek védelmét az állam a Dél-Finnországi Erdészeti Biodiverzitás Program (Metso) és a Helmi élőhelyprogram révén támogatja, és a kormány tervezi, hogy több pénzt különít el ezekre.

A védelemnek a földtulajdonosok önkéntes cselekvésén kell alapulnia – mondja Essayah.

A Metso program célja, hogy megállítsa az erdei biotópok és az erdei fajok csökkenését. A Helmi-program intézkedései közé tartozik többek között a lápok helyreállítása, a vízi madarak számára fontos területek állapotának javítása és a hagyományos biotópok fenntartása.

Finnországban megvitatták az EU-ban való hatékony jelenlétet

Essayah-t júniusban nevezték ki mezőgazdasági és erdészeti miniszternek Petteri Orpo miniszterelnök (Nemzeti Koalíció Pártja) kormányában. Essayah elmondása szerint júliusban Strasbourgba látogatott az Európai Parlament ottani ülésszakának idején, hogy találkozzon az előadókkal és más, a minisztériumával azonos közigazgatási ágazatban dolgozó kulcsemberekkel.

Essayah szerint a finn kormány most nagyobb hangsúlyt fektet az EU-ban folyó proaktív munkára, hogy az erdőtulajdonosok helyzete, az erdészeti és fűrészipari faanyagellátás, valamint Finnország versenyképessége a költségek tekintetében ne gyengüljön.

“Az előző (Sanna Marin (szociáldemokraták) vezette) kormány hivatali ideje alatt a belső konfliktusok megakadályozták az időben küldött és egyhangú üzenetet” – mondja Essayah, aki az előző parlamenti ciklusban végig ellenzékben volt.

Sanna Marin, aki nemrég lemondott finn parlamenti képviselői mandátumáról, és most a Tony Blair brit ex-miniszterelnök által alapított nonprofit intézetnek dolgozik, annak idején csípőből visszautasította az ellenzék kritikáját.

Az Essayah nem örül annak, ahogyan az EU “a hátsó ajtón”, az éghajlat- és energiapolitikán keresztül az erdészeti politikába is beleszól.

Essayah megemlíti Finnország nemzeti erdészeti stratégiáját, amelyet a kormány októberben fogadott el, és amely 2035-ig szól. A stratégia figyelembe veszi az átfogó fenntartható fejlődést és az erdőknek mint szén-dioxid-elnyelőknek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az ahhoz való alkalmazkodásban betöltött szerepét.

Finnország nemzeti célja az erdők biológiai sokféleségének javítása a fenntartható erdőgazdálkodás elveivel összhangban.

A jelenlegi kormányprogram többek között az erdők széndioxid nyelésének növelését a hamutrágyázás támogatásával igyekszik biztosítani. A trágyázást végző föld- vagy erdőtulajdonosok számára piaci alapú kompenzációt javasolnak.

Az öreg erdők védelme

Az Orpo kormány gyors intézkedéseket fog hozni az összes meglévő, természetes állapotú öreg erdő védelme érdekében. Ez az EU felé tett kötelezettségvállaláson alapul.

“Az ehhez szükséges kritériumokat a Nemzeti Erőforrás Intézet és a Finn Környezetvédelmi Intézet vezetésével dolgozzák ki. Emellett számos civil szervezet is javaslatokat nyújtott be. Örömmel látom, hogy az embereket érdeklik az erdők” – mondja Essayah.

Finnország öreg erdeinek védelme során a cél az, hogy a legmagasabb védelmi értékkel rendelkező területekre összpontosítsanak.

‘Ez nem annyira a hektárszámról szól, mint inkább arról a vágyról, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a biológiai sokféleségre’ – mondja Essayah.

Forrás: forest.fi
Írta: Tero Karjalainen, angolra fordította: Heli Mäntyranta
fatájolta: MM

Előző cikk

Eurasia Tour - oktatási vásársorozat

Következő cikk

Építőipari ÁKSZ visszavonása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések