FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPF az erdőmonitoringról

CEPF – Európai Erdőtulajdonosok Szövetségének közleménye: Bár az európai erdőtulajdonosok teljes mértékben támogatják az európai erdők ellenálló képességének növelésére vonatkozó általános elvet, komoly kétségeink vannak afelől, hogy a javaslat tervezett rendelkezései megfelelő eszközök-e ennek eléréséhez.

A rendeletjavaslat (a továbbiakban: a javaslat) első olvasata után az európai erdőtulajdonosok továbbra is bizonytalanok abban, hogy a meghirdetett célt hogyan fogják elérni. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy ez az eszköz milyen valódi hozzáadott értéket képvisel a munkánk és a jövőbeli uniós szakpolitikai döntéshozatal szempontjából.

Az európai erdőtulajdonosok már az “uniós erdészeti megfigyelésről, jelentéstételről és adatgyűjtésről” szóló lehetséges jogalkotási javaslatról folytatott konzultáció korábbi szakaszai óta felvetették azokat a kulcsfontosságú szempontokat, amelyekkel a javaslat kidolgozásakor foglalkozni kell. Számos aggályunk sajnos továbbra is megválaszolatlan maradt. Számos, eddig nem ismert rendelkezést hoztak fel.

“Az adatgyűjtésről konkrét céllal kell dönteni, és azt ismert és hatékony későbbi felhasználás alapján kell végezni” – mondta Hélène Koch, a CEPF vezető politikai tanácsadója. Az adatgyűjtésen túlmenően foglalkozni kell az adatok tulajdonjogával, érvényesítésével és lehetséges jövőbeli értelmezéseivel. “Az európai erdőtulajdonosok még mindig csodálkoznak a lehetséges elhallgatott felhasználásokon, amelyeket ez a javaslat lehetővé kíván tenni, különösen az uniós szakpolitikai döntéshozatal keretbe foglalása érdekében. Továbbra is várjuk a Šefčovič ügyvezető alelnök megbízólevelében bejelentett, az erdőtulajdonosokkal folytatott intenzívebb párbeszédet” – tette hozzá Koch asszony. Az ellenálló erdők elérésének kozmikus ambíciói messze túlmutatnak egy ilyen keretrendszer hatókörén. Minden megfontolt következő lépést már a kezdetektől fogva tisztázni és előbbre hozni kell, hogy teljes mértékben megértsük a javaslat hatókörét és következményeit.

Az erdőfelügyelet nagyon fontos eleme továbbá az adatok megosztásának és az információkhoz való hozzáférésnek a megközelítése. Az összegyűjtött erdészeti adatok meglehetősen érzékeny információkat tartalmazhatnak a magántulajdonról, a magántulajdonról és a versenyképes üzleti tevékenységgel kapcsolatos információkról. Ebben az összefüggésben az “erdészeti egység” új fogalma és az összegyűjtött adatokhoz való nyílt hozzáférés több mint kérdéses. Az összes gyűjtött erdészeti adat nemzeti vagy regionális szintű megosztásának korlátozása hozzájárulna az adatvédelemhez, és elkerülhetővé tenné a félreértelmezést vagy a visszaélést.

Az európai erdőtulajdonosok bíznak abban, hogy a Tanács és az Európai Parlament az erdészeti szakértők támogatásával és az érintett érdekelt felekkel szoros együttműködésben megfelelően dolgozni fog a javaslat javításán. Az európai erdőtulajdonosok készen állnak arra, hogy konstruktívan hozzájáruljanak ehhez a folyamathoz.

forrás: CEPF 11-22

Előző cikk

30 éves állami erdőgazdaságok

Következő cikk

Fókuszban Közép- és Délkelet-Európa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések