FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU 2040 – mi lesz az erdészet szerepe?

CEPF – Európai Erdőtulajdonosok Szövetségének közleménye: Az Európai Bizottság régóta várt időközi éghajlati célkitűzése 2040-ig ambiciózus tervet vázol fel, amely az üvegházhatású gázok nettó kibocsátásának erőteljes csökkentésére, a biogazdaság támogatására és a földalapú ágazatok bevonására épül. Vajon milyen szerepet szánnak az erdészetnek, erdőgazdálkodásnak?

Az európai erdőtulajdonosok támogatják, hogy az EU klíma-célkitűzéseit bemutató közlemény egyértelműen elismeri a biogazdaságot, mint a fosszilis alapú gazdaságról való fenntartható átmenet kulcsfontosságú pillérét, valamint az ellenálló és virágzó európai vidéki területek számára lehetővé tevő keretet. A fenntartható módon kezelt, többfunkciós erdők kiemelt szerepet fognak játszani, mivel a fenntartható módon előállított, erdőből származó újszerű anyagok és termékek horizontja egyre bővül.

Az 1990-es szinthez képest 90%-os nettó csökkenés meredek pályát és exponenciális üvegházhatásúgáz-kibocsátáscsökkentést jelez, ami a fosszilis alapú anyagok gyors kivonását vetíti előre. Az erdőgazdálkodás, mint évtizedes tervezésű ágazat számára a növekvő éghajlati szélsőségek és az azokból eredő hatások közepette elengedhetetlen a hosszú távú szabályozási kiszámíthatóság és stabilitás.

Mivel a közlemény a földalapú ágazatok szoros bevonását vázolja fel, az európai erdőtulajdonosok várakozással tekintenek az uniós döntéshozókkal folytatott párbeszéd elmélyítése elé arról, hogy miként történjen ez a bevonás. A mi ágazatunk számára alapvető fontosságú, hogy megtaláljuk azt az utat a 2030 utáni éghajlat-politikai keretben, ahol az erdőgazdálkodás hozzájárulhat a szén-dioxid megkötését, tárolását és helyettesítését magában foglaló méltányos szabályozáshoz, egy kedvező politikai környezetben, miközben az ágazatunk ökoszisztéma-szolgáltatásainak teljes skáláját nyújtja, és erősíti a vidéki megélhetést.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEPF 02-08

Előző cikk

CEPF újra az erdőmonitoringról

Következő cikk

Jövőnk biztosítása - faiparos szemmel



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések