FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz: EB jelentés 2022-ről

Tűzoltó helikopterek repülnek Aguamansa fölött, miközben a Kanári-szigeteken, Tenerife szigetén, Spanyolországban, 2023. augusztus 18-án az erdőtüzek elszabadulnak. – Copyright REUTERS/Borja Suarez/File Photo

2022 volt a második legrosszabb év az erdőtüzek tekintetében, ami figyelmeztetés a változó éghajlat miatt.

2022-ben közel 900 000 hektárnyi terület égett le az EU-ban – derül ki a Bizottság Közös Kutatóközpontja által ma közzétett, “Erdőtüzek Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 2022” című új jelentésből. Ez nagyjából Korzika területének felel meg. Amióta az Európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) segítségével 2000-ben megkezdődött a megfigyelés, 2022 a második legrosszabb év – a legrosszabb 2017 volt, amikor 1,3 millió hektár égett le.

A példátlan erdőtűz események immár harmadik éve okoznak nagy környezeti és gazdasági károkat az EU-ban, és tragikusan sok emberéletet követelnek. Bár a tüzek többségét (96%-át) emberi tevékenység okozza, a tüzeket súlyosbítják az éghajlatváltozás miatt megnövekedett tűzveszélyes körülmények.

A tüzek a Natura 2000 területeket, az EU biológiai sokféleségének tartalékát is érintették, az összes leégett terület mintegy 43%-át (a 900.000 hektárból mintegy 365.000 hektár égett le). A jelentés szerint a Natura 2000 védett területeken 2022-ben a leégett területek száma az elmúlt évtizedben a legmagasabb volt.

Ez egy figyelmeztető jel arra, hogy mit hozhat a globális felmelegedés az elkövetkező években, ahogy a hőmérséklet emelkedik, és az aszályok egyre hangsúlyosabbá válnak számos európai országban. Az EU és tagállamai által bevezetett megelőző intézkedéseknek, valamint a tűzvédelmi szolgálatok fokozott felkészültségének és tűzoltási műveleteinek köszönhetően a 2022-es áldozatok számát sikerült megfékezni.

A megelőzési intézkedéseknek a lakosság valamennyi rétegét meg kell célozniuk, beleértve a természeti területekkel közvetlen kapcsolatban álló vidéki szereplőket, valamint a lakosság azon kibővült szegmensét, amely az úgynevezett vadon-város-határon (WUI) él, ahol az épített települések vagy a vadon élő növényzetben vagy annak szomszédságában vannak. A legtöbb tűz a WUI-ban keletkezik, mivel emberi tevékenységek okozzák, és egyidejűleg leginkább ezt a lakosságot érinti az erdőtüzek által fokozottan veszélyeztetett területeken.

A 2023-ra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy eddig az EU-ban az erdőtüzek már mintegy 500.000 hektár természetes területet égettek le. Ebbe beletartozik a legnagyobb, az EU-ban regisztrált egyetlen erdőtűz (Alexandroupolis, Görögország), amely több mint 96.000 hektárnyi területet égetett le. Idén is tomboltak az erdőtüzek, amelyeket a hagyományos tűzoltással nehéz megfékezni a magas hőmérséklet, az intenzitás és a sebesség miatt. A tüzeket csak akkor sikerült megfékezni, amikor a meteorológiai feltételek javultak, és a tűzoltóknak lehetővé tették a lángok felszámolását. További kritikus erdőtüzek voltak az EU-ban Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban.

Az elmúlt három évben erdőtüzek tomboltak nyugatról keletre, Észak-, Közép- és Dél-Európa országaiban. A nyári erdőtüzek nagy gyakorisága és intenzitása példátlan tűzveszélyes körülmények közé helyezi az EU tűzoltó szolgálatait, ahol a légi tűzoltás gyakran elveszíti hatékonyságát, a földi tűzoltás pedig nehézkes vagy lehetetlen. Az ilyen példátlan tüzek tendenciája nemcsak Európában, hanem az egész világon jelentkezik.

A jelentés közzétételére annak kapcsán kerül sor, hogy a Bizottság bemutatta az Erdők megfigyeléséről szóló törvényt (törvény tervezetet), amely majd megszünteti az európai erdőkre vonatkozó információkban meglévő hiányosságokat, és átfogó erdészeti tudásbázist hoz létre.

Háttér

Az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) a Bizottság szolgálatainak támogatásával összehangolt információkat szolgáltat az erdőtüzekről és azok hatásainak értékeléséről a páneurópai régióban. Az EFFIS-hálózat az EU-n belül és a szomszédos országokban 43 országot tömörít, amelyek az erdőtüzekre vonatkozó információkkal járulnak hozzá. A hálózat emellett a tűzmegelőzéssel, tűzoltással, helyreállítással és egyéb tűzvédelmi tevékenységekkel kapcsolatos bevált gyakorlatok cseréjének platformja is.

2015 óta az EFFIS a Copernicus Vészhelyzet-kezelési szolgáltatások egyik eleme, az EU Föld-megfigyelési programja, amely műholdas megfigyelésből és helyszíni adatokból egyaránt szolgáltat információkat a bolygóról és környezetéről.

Az EU továbbra is dolgozik az erdőtüzek hatásainak enyhítését célzó intézkedéseken. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló uniós stratégia célja, hogy támogassa az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásainak megelőzését és az azokra való felkészülést, míg az EU erdészeti stratégiája az erdőtüzek megelőzésére és a fokozott nyomon követésre vonatkozó iránymutatásokra építve megteremti az erdők fokozott tűzmegelőzésének és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének alapjait.

Ezek az iránymutatások a növényzet kezelését írják elő, hogy elkerülhető legyen a tüzelőanyag folytonossága és felhalmozódása a talajon, ami megkönnyíti a tűzoltói beavatkozást, ha erdőtűz keletkezik. Az erdőtüzek gyújtogatásának csökkentése, amelyet többnyire az emberi tevékenység okoz, valamint a tájtervezés és -kezelés az a két fő irányvonal, amelyet az EU tudósai az erdőtüzek kockázatának csökkentése szempontjából kulcsfontosságúnak tartanak.

2021-ben az EU megerősítette kapacitását az uniós polgári védelmi mechanizmus (UCPM) keretében, hogy növelje a rendelkezésére álló légi tűzoltó eszközöket, és hogy a 2022-es tűzvédelmi szezonban segítséget nyújtson az országoknak. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen 2022-ben vállalta, hogy 2023-ban megduplázza ezt a tűzoltási kapacitást. Ezt a megerősített kapacitást az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében működő Veszélyhelyzeti Reagálási Koordinációs Központ (ERCC) koordinálja.

A Közös Kutatóközpont korai előrejelző és megfigyelő rendszereinek támogatása, valamint a folyamatban lévő erdőtüzekről szóló időszerű információk biztosítása lehetővé teszi a megalapozott döntéshozatalt az EU által finanszírozott légi eszközök bevetése érdekében.

További információ

Jelentés: Közel-Kelet és Észak-Afrika 2022: Erdőtüzek Európában, Közel-Keleten és Észak-Afrikában 2022

Európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS)

Javaslat az erdőfelügyeletről szóló törvényre

Forrás: az Európai Bizottság 2023. november 22-i sajtóközleménye

Persze saját szája íze szerint tálalva írt erről a Reuters, az euronews.co és nyilván még sokan mások is.

Figyelem! Az erdőfelügyeletről szóló törvény javaslatot érdemes lesz alaposan tanulmányozni, hiszen abból előbb utóbb nemzeti jogalkotási következmény is lehet. (MM)

Előző cikk

Egyedülálló vizes élőhelyeink helyreállítása

Következő cikk

Erdőalapú körforgásos gazdaság



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések