FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU: iránymutatás a biológiai sokféleséget támogató erdőtelepítésre, -felújításra, faültetésre

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégia többek között a biológiai sokféleséget támogató erdőtelepítésre, erdőfelújításra és faültetésre vonatkozó iránymutatásokat jelentett be.

Az Európai Zöld Megállapodás keretében az EU 2030-ig szóló biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiája a természet védelmével és helyreállításával foglalkozik, számos konkrét kötelezettségvállalást és célt tűzve ki. Az uniós erdők mennyiségének és minőségének növelését célzó, a biológiai sokféleséget támogató gyakorlatokat is támogatják. A biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégia többek között a biológiai sokféleséget támogató erdőtelepítésre, erdőfelújításra és faültetésre vonatkozó iránymutatásokat jelentett be. Ezek többek között hozzájárulnak ahhoz a vállaláshoz, hogy 2030-ig legalább 3 milliárd további fát ültetnek az EU-ban, az ökológiai elvek teljes körű betartásával. Az e vállalás végrehajtásához szükséges ütemtervet a 2021 júliusában elfogadott új uniós erdészeti stratégia tartalmazza. Ezen túlmenően ezek az iránymutatások támogatják a biológiai sokféleséggel kapcsolatos általános uniós menetrendet, hozzájárulva az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezménye szerinti globális kötelezettségvállalásainkhoz. Végrehajtási szinten támogatnák az európai zöld megállapodás keretében megvalósuló egyéb kulcsfontosságú kezdeményezéseket is, különösen a természet helyreállításáról szóló törvényt, a szén-dioxid-leválasztás tanúsítási keretrendszerét és a talaj missziót.

FATÁJ: A 72 oldalas irat immár magyarul is elérhető (meg persze az EU minden más hivatalos nyelvén is). Az iránymutatást bemutató oldalon A “letöltés és nyelvek” (Download and languages) gombra kattintva lehet kiválasztani a magyar nyelvet, majd így letölteni az írást. Az kéziratot 2023. áprilisában zárták le és márciusban tették közzé angolul és most november végétől érhető el az EU összes nyelvén.

A hivatalos magyar változatban a “reforestation” szót nem erdőfelújításnak, hanem újraerdősítésnek fordították, ami majdnem ugyanazt jelenti, de mégsem az itthon megszokott szakkifejezéssel. Alapos tanulmányozáshoz úgy tűnik hasznos az az eredeti angolt (is) olvasni.

A 8. oldalon a fogalom meghatározások között: “Újraerdősítés Az erdők ültetés és/vagy bevetés révén
történő újratelepítése egy erdőnek minősülő területen.” Az erdőfelújítás sarjról fogalomköre tehát ebből kimaradt.

Forrás: EU Publikációs Hivatala

Előző cikk

EU: iránymutatás az elsődleges és öreg erdőkhöz

Következő cikk

Helyére került az ország karácsonyfája



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések