FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU: iránymutatás az elsődleges és öreg erdőkhöz

A Bizottság iránymutatásai az EU elsődleges és öreg erdők meghatározására, feltérképezésére, nyomon követésére és szigorú védelmére vonatkozóan.

Az elsődleges és öreg erdők az EU leggazdagabb ökoszisztémái közé tartoznak. Jelentős szénkészleteket tárolnak, és kiemelkedő jelentőséggel bírnak a biológiai sokféleség és a többféle ökoszisztéma-szolgáltatás biztosítása szempontjából. Az EU számos veszélyeztetett és endemikus fajának nyújtanak élőhelyet, és egyben természeti örökségünk kiemelkedő példái. Az EU-ban ma ezek az erdőterületek ritkák, gyakran kicsik és széttagoltak. 2020 májusában az Európai Bizottság közzétette az EU 2030-ig szóló biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiáját. Ez célul tűzte ki az EU összes megmaradt elsődleges és idős erdejének meghatározását, feltérképezését, nyomon követését és szigorú védelmét. A Bizottság ezért az erdőkkel és a természettel foglalkozó munkacsoportjának keretében és támogatásával megkezdte az ezekre az elemekre vonatkozó iránymutatások kidolgozását. E folyamat első lépései közé tartozott, hogy egy erre a célra készített kérdőív segítségével információkat gyűjtöttek az EU tagállamaiban található elsődleges és öreg erdők állapotáról és tendenciáiról. Az európai elsődleges és öreg erdőkkel kapcsolatos munka azóta felgyorsult, és az Új EU Erdészeti Stratégia 2030-ig című dokumentum 2021 júliusában közzététele ismét megerősítette a Bizottság által korábban kijelölt irányt, amelyet a Tanács 2021 novemberében visszahívott.

FATÁJ: A 28 oldalas irat immár magyarul is elérhető (meg persze az EU minden más hivatalos nyelvén is). Az iránymutatást bemutató oldalon A “letöltés és nyelvek” (Download and languages) gombra kattintva lehet kiválasztani a magyar nyelvet, majd így letölteni az írást. Az kéziratot 2023. áprilisában zárták le és márciusban tették közzé angolul és most november végétől érhető el az EU összes nyelvén.

Érdekes, hogy a hivatalos magyar változatban a “primary and old-growth forests” nem “elsődleges és öreg erdők”-ként szerepel, hanem mint “természetes és őshonos erdők”. Nos, az őshonos más, mint az öreg vagy idős, tehát az “old”. Alapos tanulmányozáshoz úgy tűnik hasznos az az eredeti angolt (is) olvasni.

A magyarul letölthető változatban a fogalommeghatározás fejezetben:

Természetes erdő: őshonos fajokból álló természetesen regenerálódó erdő, ahol nem láthatók emberi tevékenység egyértelmű jelei, és az ökológiai folyamatokat nem zavarták meg jelentős mértékben. (Ehhez még 5 magyarázó megjegyzés tartozik a 7. oldalon.)

Őshonos erdő: Olyan őshonos fafajokból álló erdőállomány vagy terület, amely túlnyomórészt természetes folyamatok révén olyan struktúrákat és dinamikát alakított ki, amelyek az azonos típusú természetes vagy érintetlen erdőkben általában a késői szukcessziós szakaszokhoz kapcsolódnak. A korábbi emberi tevékenységek jelei láthatóak lehetnek, de fokozatosan eltűnnek, vagy túlságosan korlátozottak ahhoz, hogy jelentősen megzavarják a természetes folyamatokat. (A 8. oldalon. E meghatározásból is úgy tűnik, hogy magyarul e fogalomnak nem őshonosnak, hanem öregnek kellene lennie. Ehhez hat magyarázó megjegyzés tartozik a 8. oldalon.)

Forrás: Az EU Publikációs Hivatala

Előző cikk

Növények CO2 megkötése

Következő cikk

EU: iránymutatás a biológiai sokféleséget támogató erdőtelepítésre, -felújításra, faültetésre



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések