FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek Brazíliában

A nagy kiterjedésű tüzek olyan biológiailag sokszínű területeken tombolnak, amelyek még nem regenerálódtak a korábbi, 2020-as és 2021-es pusztítás után.

Nagy területen égnek az erdők a brazíliai Pantanal vidékén, a világ legnagyobb trópusi vizes élőhelyén, ami még mindig nem tudott regenerálódni a korábbi erdőtüzek pusztítása után. A Brazil Űrkutatási Intézet szerint november első felében Mato Grosso államban több mint ezer tűz ütött ki.

“Ha nincs sürgős beavatkozási és megőrzési terv, sajnos jövőre újra itt tartunk majd, és szenvedünk mindattól, amit most tapasztalunk. Ahogyan átsétálok a Pantanalon, az olyan, mintha egy szabadtéri temetőben lennék.” – mondja Enderson Barreto állatorvos.

Több mint kétezer kilométerre északra, egy másik, biológiailag sokszínű régió, az Amazonas is súlyos szárazsággal és erdőtüzekkel néz szembe. A füstoszlop elérte Manaus városát jelentősen rontva a levegő minőségét. Közben csütörtökön Rio de Janeiróban új hőségrekordot regisztráltak, a hőmérséklet elérte a 42,6 °C-ot. Az időjárás-jelentés a következő napokra esőt jelez São Paulo, Rio de Janeiro és Mato Grosso régiókban.

forrás: EuroNews / AP

Előző cikk

Fenntartható Jövő Bankja

Következő cikk

Lakossági fűtési módok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések