FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faanyagok optikai jellemzői

Ez az első könyv amelyik a faanyag optikai tulajdonságaival foglalkozik és összegzi az eddig publikált tudományos ismereteket ezen a területen. A könyv jelentős része gyakorlati ajánlásokat tartalmaz. A fő célja, hogy tanácsokat adjon a PhD hallgatóknak és fiatal kutatóknak, hogy hogyan kell elvégezni a korrekt méréseket.

Fontos tudni, hogy a spektroszkópiai mérések többségének és az adatfeldolgozó technikáknak vannak érvényességi korlátjai, és anomáliákat is generálhatnak. A kutatóknak ezekre tekintettel kell lenniük, hogy elkerülhessék a téves következtetéseket.

Az első fejezet a mérési módszerekkel és az optikai paraméterek definíciójával foglalkozik. A könyv tárgyalja a foton-faanyag kölcsönhatásnak a fizikai hátterét. Részletezi a reflexiómérés alapjait az ultraibolya, látható és az infravörös sugárzási tartományban. Sok javaslatot mutat be melyek szükségesek a korrekt méréshez és adatfeldolgozáshoz.

A második fejezet definiálja a szín és a felületi fényesség paramétereit és bemutatja a mérési módszereiket. Felfedi, hogy lineáris korreláció van a felület világossága és színezeti szöge között az összes vizsgált színváltozásnál. A fejezet új és részletes kísérleti eredményeket mutat be a fényességmérés területén, feltárva a különböző felületek fényességére vonatkozó összefüggéseket.

A harmadik fejezet tárgyalja a színmérés felhasználási lehetőségeit a faanyagkutatásban, részletesen bemutatva a száraz termikus kezelés, a gőzölés és a felület nedvesítésének a színváltoztató hatását. A fejezet részletes információkat tartalmaz nyolc fafaj gőzölési tulajdonságaival kapcsolatban.

A negyedik fejezet megmutatja, hogy a színmérés mennyire hatásos módszer a faanyagok fotodegradációs tulajdonságainak feltárásában. Demonstrálja, hogy a színmérés hatékony módszer a fotodegradáció hatását megváltoztató paraméterek (a levegő hőmérséklete és páratartalma) módosító hatásának követésére, és az esővíz kimosó hatásának detektálására. Bemutatja, hogy a színmérés alkalmas a termikusan kezelt faanyagok megváltozott fotodegradációs tulajdonságainak feltárására.

Az ötödik fejezet vizsgálja az infravörös spektroszkópia alkalmazási lehetőségeit a faanyagkutatásban. Az infravörös színképek információkat szolgáltatnak a kémiai változásokról az egyes kezelések során. A gőzölés és a fotodegradáció által okozott kémiai változásokat részletesen tárgyalja a fejezet. A fotodegradáció hatását befolyásoló paraméterek (a levegő hőmérséklete és páratartalma, az esővíz kimosó hatása) módosító hatása is részletesen tárgyalásra kerül.

A könyv 300 oldal terjedelmű, e-book (ePub / PDF – akár fejezetenként is), vagy hagyományos könyv formátumban ezen a weboldalon vásárolható.

forrás: Tolvaj László

Előző cikk

Finn erdőtulajdonosok tiltakozása

Következő cikk

Becher újabb 2200 fát adományoz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések