FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faipari doktori iskola felhívása

Az innováció erősítése, a vállalatok és a szakképző iskolák bevonása érdekében is invitáljuk minden vállalatnál és szakképző iskolában, vagy háttérintézményben tevékenykedő kollégát, hogy ha kellően motivált és rendelkezik a megfelelő nyelvi felkészültséggel, akkor jelentkezzen a Soproni Egyetem Faipai Mérnöki és Kreatívipari Kar Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola 7., A faanyagismeret és technológiák oktatása című programjába.

Figyelmükbe ajánljuk az alanti kiírt témáinkat, de saját témajavaslattal is megkereshetnek minket a doktori honlapon (https://fmk.uni-sopron.hu/doktori-iskola), valamint Tolvaj Vera elérhetőségein (tolvaj.vera@uni-sopron.hu)

1. Előzmények és a program fontossága, célja:

A gyorsuló technikai fejlődés, az oktatás és a tanulás változó környezete ebben az iparágban és tudományterületen is számos kihívást generál.

A program fő célja, hogy ezekre a kihívásokra egy interdiszciplináris rendszerben készítsük fel a hallgatókat a doktori iskola keretein belül, hogy az anyagtudományokra és a szaktudományokra épülő kutatási témákat az alkalmazott pedagógiába tudják beágyazni.

2. A program fontosabb adatai, jellemzői:

Tudományterület: Anyagtudomány és technológiák. Diplomák a felvételkor: Faipari mérnök, könnyűipari mérnök, agrárműszaki, gépész (terméktervező) MSc, Mérnöktanár MSc/MA Viszonya a DI programjaihoz és az új (4 éves) képzéshez: Az oktatási program átfogja a DI szinte valamennyi mostani program, illetve kutatási terület oktatási vonatkozásait, rugalmasan illeszkedik az új nyolc féléves doktori képzéshez. Fókuszában az anyagtudomány és technológiák faipari és rokonipari szakterület szakképzésének, és mérnökképzésének a szakmódszertani vonatkozásai állnak.

3. Kutatási témák területei:

a) Szakmódszertani vonatkozású témák:

faipari anyagtudomány és anyagvizsgálatok, faipari terméktervezés, anyag és gyártástechnológia, faépítészet, tartószerkezetek, kompozitok, falemezgyártás, fűrészipar, bútor és játéktervezés-gyártás, papírgyártás, csomagolástechnika, logisztika, faipari gépészet, a duális szak,- és mérnökképzés módszertana, faipari környezetvédelem szakmódszertana.

b) Egyéb oktatási vonatkozású témák:

faipari szakmák és oktatásuk története, munkapszichológia és ergonómia a faiparban, IKT szakoktatási alkalmazása, e-learning oktatás és tananyagfejlesztés a szakképzésben és a mérnökképzésben, megújuló energiák, a fa építészeti alkalmazása, a duális képzésben részvevő mérnök hallgatók fejlődésének követése a vállalati életben.

4. Aktuális témakiírásaink

Horváth Péter György
Lükő István
Iskolai és vállalati tanműhelyek, laborok felhasználó-központú kialakításának kutatása.2023-06-10
   
Lükő IstvánA középfokú/felsőfokú duális képzés szakmódszertani sajátosságai2023-06-10

További témakiírások elérhetőek az alábbi linken:
https://doktori.hu/index.php?menuid=116&lang=HU

Prof. Dr. Magoss Endre Dékán, társ programvezető
Prof. Dr. Lükő István, társ programvezető

Előző cikk

Német parkettapiac is zsugorodik

Következő cikk

STIHL Bajnokok Bajnoka verseny



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések