FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Minimálbér-emelés várható

Nem lesz 100 ezer forintos bérkompenzáció Magyarországon a reálbérek visszaesése miatt, ugyanakkor a legkisebb bérek 2024-es emelését a munkavállalók és a munkaadók javaslata szerint előre hoznák. Az államtitkár szerint azt a kormány támogathatja.

Úgy tűnik, hogy a minimálbér 15%-kal, míg a bérminimum 10%-kal emelkedhet jövőre. Utóbbi esetében a munkaadók kisebb, a munkavállalók nagyobb emelést szeretnének – mondta Czomba Sándor, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára az M1-en. Ugyanakkor a harmadik elemet a kormány nem támogatta, ez a 100 ezer forintos egyszeri bérkompenzáció lett volna.

Ez összhangban van a Portfolio korábbi értesülésével, miszerint a minimálbéresek és a garantált bérminimumosok nem számíthatnak az idei év végén 100 ezer forintos adó- és járulékmentes bérkompenzációra. A munkaadók és a munkavállalók képviselői arról fognak megállapodni, hogy más módon kompenzálják a reálbérek idei visszaesését.

Czomba Sándor arról beszélt, hogy a 100 ezer forintos egyszeri bérkifizetéssel az lett volna a probléma, hogy ez egy adható juttatás lett volna. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy a minimálbéresek és bérminimumosok ezt meg is kapták volna.

Most egy olyan ajánlat van a két fél (munkaadók és munkavállalók) részéről a kormány asztalán, hogy előre tudjuk-e hozni decemberre a minimálbér és a bérminimum emelését – mondta Czomba Sándor. Ez egy sokkal jobb ajánlat, és szerintem ez a kormány részéről is elfogadható – tette hozzá.

Mint megírtuk, a munkavállalók azt kérték, hogy hozzák előre a jövő évi béremelést – ha már nem támogatja a kormány a 100 ezer forintos kompenzációt – a 2023-as év magas inflációja miatt. Nagyon valószínű, hogy ez lesz a megoldás, hiszen az államtitkár szavai alapján ezt támogatni tudja a kormány. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ez mindössze alig több mint 20 ezer forintot jelent majd, ami az ötöde az eredeti javaslatnak (100 ezres kompenzáció).

forrás: portfolio

Előző cikk

A vadászati törvény és vhr-jeinek változásai

Következő cikk

Visszafogott munkaerő-toborzás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések