FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Visszafogott munkaerő-toborzás

A gazdasági mutatók a cégek tavalyi várakozásaihoz képest kedvezőtlenebbül alakultak, ezért visszafogták a munkaerő-toborzását: 2023 első kilenc hónapjában 17 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg az előző év azonos időszakához képest – közölte a Profession.hu a napokban.

Az állásportál ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a munkavállalói aktivitás: 59 százalékkal többen jelentkeztek a meghirdetett munkákra mint 2022 első kilenc hónapjában.

Az egy hirdetésre jutó magas átlagos jelentkezésszám egyrészt azzal magyarázható, hogy az infláció miatt megnőtt a munkakeresési kedv a jobb fizetés reményében, másrészt az elérhető, betöltésre váró állások száma csökkent. A kínálat emiatt munkáltatói szempontból bővült, míg a munkavállalók helyzetét vizsgálva valamelyest csökkent.

Készítő: kuzmafoto.com

A közlemény szerint mivel a magyarországi cégek jelentős része tavalyhoz képest óvatosabb az új toborzásokat illetően, így egyre fontosabbá válik a meglévő munkaerő megtartása. Most a megnövekedett munkavállalói aktivitás mellett viszont ez egyre nehezebb feladatot jelent. Arra is kitértek, hogy idén jelentősen több cég hajtott végre béremelést, a munkavállalók elismerése és megtartása érdekében.

A közlemény idézte Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatóját, aki elmondta a bérezés továbbra is a vezető munkavállalói preferenciák között szerepel, annak az álláshirdetésben való feltüntetése mérhető, közvetlen versenyelőnyt jelenthet a vállalatnak. Ezt egyre többen ismerik fel, ez pedig megmutatkozik a bérinformációt tartalmazó hirdetések arányának változásában: 2019 után tartósan 5 százalék körül mozgott a bérezést tartalmazó álláshirdetések aránya, amely 2022 májusára 12 százalékra, majd egy évvel később már 20 százalékra emelkedett.

forrás: AzÜzlet 11-01

kapcsolódó:

Fagazdasági munkahelyek – 2023

Famunka van, famunka lesz! Az idei év kezdete óta csokorba szedtük/szedjük azon fagazdasági vállalkozásokat, amelyek jelenleg, vagyis eben az évben (nyilvános online platformokon) munkatárs(ak) keresésébe fogtak. Eddig 428 ilyet találtunk (több cégnél akár tucatszámra keresik az új munkatársakat)! (utoljára frissítve: 2023-11-02)

https://fataj.hu/2023/02/fagazdasagi-munkahelyek-2023/

Előző cikk

Minimálbér-emelés várható

Következő cikk

Fajárgány múzeumról álmodozikStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Bődi Ferencné [86]

2024. április 15-én, méltósággal viselt, hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Bődi Ferencné Életfa Emlékplakett ezüst fokozatával…