FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Településfásítás – Pápoc

Jó hírrel érkezett Ágh Péter országgyűlési képviselő az Településfásítási Program újabb állomására. Mintegy kétmillió forintot nyert eszközbeszerzésére Pápoc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete.

A hűvös szél sem szegte a pápociak kedvét szombat délelőtt, az idősek nappali otthonának a parkjában jöttek össze a falu lakói, köztük a helyi tűzoltó egyesület tagjai. A szervezet harminc fát nyert a Településfásítási Programban: tíz juhart, tíz keskeny levelű hársfát és tíz amerikai hársfát. A fák zömét a jövőre 140 éves tűzoltó egyesület tiszteletére a település ezen részén ültették el, kettő pedig a kulturális központ udvarára került.

Nováky Ernő polgármester elmondta: Igyekeznek minden pályázati lehetőséget kihasználni, a faluszépítő egyesület korábban szintén harminc fát nyert a programban, azok a mai napig szépen növekednek és zöldülnek. A fák kiválasztásánál igyekeztek igazodni a már meglévő faállományhoz, másrészt – gondolva az élővilágra – fontosnak tartották, hogy a lombosok mézelők legyenek. A tervek szerint az árnyékot adó fák alá padokat telepítenek, a most nyert pályázati forrásból pedig rendezvénysátort szereznek be.


Árnyat ad, mézel, tiszteleg és emléket állít – a Pápoci Önkéntes Tűzoltó Egyesület a Településfásítási Programnak köszönhetően 30 sorfát telepített a hétvégén. A 10-10-10 db kislevelű és amerikai hárs, valamint korai juhar szakszerű elültetését a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársa, dr. Nagy László erdőművelési műszaki vezető segítette.

Délelőtt katasztrófavédelmi gyakorlat, aztán közös ebéd, majd faültetés – sűrű programja volt a pápociaknak november 11-én. A faluban komolyan veszik a tűzvédelmet, hiszen itt már 1884-ben megalakult a tűzőrség, és hasonlóképpen fontos a lakókörnyezet szépítése, zöldítése. Az országos Településfásítási Programban két évvel ezelőtt 30 db gömbszivarfát nyert a község, most újra 30-at, de ezúttal virágzó fákat választottak – mondja a polgármester, Nováky Ernő, aki egyben az önkéntes tűzoltó egyesület elnöke is – azért, hogy idecsábítsák a méheket. Az idősek nappali ellátó központja előtti parkot gyarapítják a juhar, valamint a keskenylevelű és amerikai hársfák. Árnyat adó lombjuk alatt pihenhetnek jó időben az idősek, padok is kerülnek majd ide. A 30 sorfa mellé a pályázatnak köszönhetően még egy madárodú is járt, ezt az egyik idős, nagy fára rakták fel a tűzoltók.

Kicsivel távolabb a tűzoltóegyesület fennállásának 140. évfordulójának állít emléket 1 + 4 fa, a temető mellé pedig elhunyt munkatársuk tiszteletére ültettek fasort.

A falu és három aktív civil szervezete rendszeresen pályázik, hogy a támogatásokkal gyarapodjon és szépüljön Pápoc. A faültetésen részt vett a térség országgyűlési képviselője is. Ágh Péter itt jelentette be, hogy a Magyar Falu Program civil pályázatán mintegy kétmillió forintot nyert a tűzoltóegyesület, amelyből a közösségi programokat erősítő rendezvénysátrat szereznek be.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Sárvári Igazgatóságának erdőművelési műszaki vezetője, dr. Nagy László nem csak jó tanácsokkal segítette az ültetést, hanem maga is aktívan részt vett abban.

Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjának nyertes önkormányzatai számára a KEFAG Zrt. november végéig szállítja ki a sorfákat. A koordinálást az Országos Erdészeti Egyesület végzi, a szakszerű ültetéshez pedig az állami erdőgazdaságok, köztük a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai nyújtanak segítséget. A Településfásítási Program 3. ütemének őszi ültetési szezonjában 29 vasi község összesen 631 sorfával zöldülhet.

forrás: VAOL / Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Előző cikk

A Pilisi Parkerdő a hazánkban őshonos állatfajok védelméért

Következő cikk

Újabb faültetések Győrben




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version