FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Aiwanger: “Halálra fogják védeni a Spessart-ot”

Hubert Aiwanger (Fotó: BR, Julius Kolb)

Bajorországban már két bioszféra-rezervátum van, és most egy harmadikkal – a Spessarttal – bővülhet. Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter azonban nem tartja ezt jó ötletnek. Ő a természetvédelem miatt ellenzi a természetvédelmet.

Ha sok helyi politikus, környezetvédő és lakos a maga útját járja, a Spessartban hamarosan UNESCO bioszféra-rezervátumot hozhatnak létre. Az olyan helyi lakosok, mint Volker Schiller, nagy lehetőséget látnak egy ilyen lépésben a régió számára. “Szeretném, ha megkapnánk a bioszféra-rezervátumot, mert mint márkanév segíthet a Spessartnak, a turizmusnak és ezáltal a vidéki életnek is” – magyarázta a Spessartban élő egykori erdész szerda este a BR televízió ” jetzt red i” című műsorában.

Aiwanger óva int a túlzott természetvédelemtől a Spessartban

Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter azonban továbbra is kritikusan áll a Spessartban létesítendő bioszféra-rezervátumhoz. A miniszterelnök-helyettes, aki mostantól a bajor állami erdőkért is felelős, a “jetzt red i” című lapban a polgárokkal folytatott párbeszéd során óvott a túl sok természetvédelemtől. Aiwanger szerint ez akár ellenkező hatást is gyakorolhat az erdőre. “A végén a Spessartot halálra fogjuk védeni, úgy fog kinézni, mint a bajor erdő” – mondta a Szabad Választók (Freien Wähler) vezetője.

Aiwanger szerint a bioszféra-rezervátum veszélyeztetheti a tölgyeket

Aiwanger példaként a Spessartot jellemző tölgyfákat említette. “Abba kell hagynunk azt az alapvető tévedést, hogy ha megvédjük ezeket a gyönyörű tölgyeket, akkor 100 év múlva is ugyanolyan szépek lesznek” – mondta Aiwanger. Ezek a fák csak azért maradnának meg, mert az emberek kezelik azokat. A bioszféra-rezervátum azonban ennek a művelésnek a végét jelentené. És az olyan kártevők, mint a díszbogár, biztosíthatnák a tölgyek eltűnését. “A táj drasztikusan megváltozna” – folytatja Aiwanger. A Spessart bükkös erdővé válna, és ezek a bükkösök kiszáradnának, mert nem tudnák elviselni a fokozódó szárazságot. Aiwanger következtetése: “Ha ez állítólag állami fejlesztés, akkor gratulálok!”.

Richard Mergner több természetvédelemre szólít fel

Richard Mergner, a bajorországi BUND természetvédelmi szervezet elnöke nem értett egyet, és “álhírnek” nevezte Aiwanger kijelentéseit. Mergner szerint abszurd azt állítani, hogy a Spessart ugyanolyan halott, mint a Bajor-erdő – ez ugyanis egyáltalán nem vonatkozik a Bajor-erdőre.

A díszbogár a Spessart tölgyeit sem fenyegeti. Mergner úgy látja, hogy a bioszféra-rezervátumról szóló vita nagy lehetőség a régió számára. A BUND bajorországi vezetője rámutatott egy másik példára: a berchtesgadeni bioszféra-rezervátumra. Ez nemrég ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. “A szállodások, a gazdák és a feldolgozók örültek, és azt mondták: “Semmi jobb nem történhetett volna velünk, mint egy bioszféra-rezervátum”” – mondta Mergner.

A spesszarti fa-jogok körüli vita

Aiwanger szerint az UNESCO javaslata csak felesleges nyugtalanságot hoz a térségbe. Ennek egyik oka a Spessart egyik sajátossága: a fakitermelési jogok. Ezek lehetővé teszik a lakosok számára, hogy az erdőből származó ágakat ingyenesen használhassák tűzifának. Egyes lakosok ezért attól tartanak, hogy egy bioszféra-rezervátum a Spessartban elveheti ezeket a különleges jogokat. Az eseményt megelőzően tüntetés volt a Spessart-csarnok előtt, ahonnan a “jetzt red i” című műsor hangzott el. A táblákon ez állt: “A Spessartot úgy hagyjuk, ahogy van”.

De nem mindenki ért egyet. Petra Brand például, aki Heimbuchenthal Spessart községben él, azzal érvelt, hogy a fa-jogok elavultak. Amikor létrehozták azokat, társadalmi funkciójuk volt, és fontos előnyhöz juttatták a szerkezetileg gyenge régiót. De most? “Nem tudom, hogy lehet-e még mindig azt mondani: ‘Ez a mai korban megfelelő'” – mondta Brand.

Eberhard Sinner volt miniszter figyelmeztet a beavatkozásra

Eberhard Sinner volt államminiszter és a bajor államkancellária vezetője, aki szintén a “most red i” vendége volt, a politikusok elhamarkodott beavatkozásától óvott. Néhány évvel ezelőtt már elkövették ezt a hibát a Spessartban, mondta Sinner. 2017-ben a Horst Seehofer vezette bajor kormány nemzeti parkká akarta tenni a régiót, de a projekt – részben a polgárok ellenszélben – megbukott. “Azt javaslom, hogy a tartományi kormány egy pillanatra tartsa vissza magát, és várja meg, amíg a régió rendezi magát” – mondta Sinner. A változásoknak alulról kell jönniük, minden más kudarcra van ítélve.

De Aiwanger gazdasági miniszter már döntött. Az állami kormány – ahogy Aiwanger a “most red i”-ben ismét világossá tette – nem fog további állami erdőt rendelkezésre bocsátani. Hogy a Spessart végül bioszféra-rezervátummá válik-e, az már a helyi hatóságoktól függ.

Forrás: br.de
Írta: Ferdinand Meyen

Előző cikk

Erdei faválasztékok értékesítési árai, 2019-2022.

Következő cikk

Negatív CO2-kibocsátást célzók



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések