FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Írország erdészeti ágazata

Írország erdészeti ágazata számára “kulcsfontosságú” lesz a 2024-es ültetvényfelvétel mértéke és típusa – derül ki a Teagasc november 28-án közzétett, az erdészetre vonatkozó 2024-es kilátásaiból.

A Teagasc szerint “egyértelműen sürgető” a telepítési arányok fenntartható növelése és a 2023-as és a következő években kitűzött telepítési célok felé való haladás.

Ez nemcsak Írország erdészeti ágazata szempontjából kritikus, hanem az erdőknek az éghajlatváltozás mérséklésében, a vidékfejlesztésben és a megújuló energiaellátásban betöltött létfontosságú szerepe szempontjából is – áll a jelentésben.

A Teagasc szerint számos támogató intézkedésre és az összes érdekelt fél teljes mértékben összehangolt megközelítésére van szükség ahhoz, hogy az erdőtelepítési szintek emelkedő tendenciáját elindíthassuk.

Erdészet

A jelentés szerint a 2023-2027-es erdészeti program keretében nyújtott jelentős támogatásokat a gazdálkodók és a földtulajdonosok erőteljes támogatásával kell kombinálni, hogy újra bekapcsolódhassanak az erdőgazdálkodásba.

A kormány 2024-ben 110 millió eurót különített el az erdészeti intézkedésekre. Ez az előirányzat 8 000 hektár új erdő létrehozásának finanszírozását tükrözi, ami az Élelmezési jövőkép 2030 stratégiában és a 2023-as éghajlat-változási cselekvési tervben meghatározott ambiciózus cél.

A gazdálkodók az októberben bejelentett erdősítési programon kívül, a Native Tree Area Scheme (NTAS) keretében legfeljebb 1 hektár őshonos erdőt telepíthetnek engedély nélkül.

A Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Tengerügyi Minisztérium (DAFM) 25 kérelmet kapott a programra, és eddig 8 engedélyt adtak ki – olvasható a Teagasc jelentésében.

Közel 24 000 egyéni erdőtulajdonos van, köztük több mint 19 000 gazdálkodó. 2022-ben a DAFM erdészeti fejlesztési beruházásainak 88%-át erdősítési támogatásokra és prémiumokra fordították.

A telepítési arányok növelése a célszintek felé továbbra is prioritás marad. A 2023-2027 közötti új erdészeti program keretében új erdőtelepítési lehetőségeket kell kombinálni a gazdálkodók és földtulajdonosok erőteljes támogatásával az erdőgazdálkodásba való visszatérés és az erdőgazdálkodás számos előnyével kapcsolatos bizalomépítés terén.

Faanyag

A tartamos és fenntartható erdőgazdálkodás, beleértve adott esetben az időben elvégzett ritkítási műveleteket, segít optimalizálni az erdők termelékenységét és megkönnyíti a faanyag folyamatos mobilizálását.

Az előrejelzések szerint a magánszektorbeli erdőgazdálkodásból származó nettó realizálható fatérfogat Írországban a 2023-as 2,38 millió m3 -ről 2024-re 2,4 millió m3 -re fog nőni.

“Alapvető fontosságú, hogy továbbra is támogassák és elősegítsék a megfelelő és időben elvégzett ritkítást azokban a magánerdőkben, amelyek alkalmasak erre a fontos erdőművelési gyakorlatra” – mondta a Teagasc.

Mivel Írország magánerdő-területeinek egyre nagyobb része közeledik az érettséghez, “alapvető fontosságú”, hogy piacokat alakítsanak ki a kemény- és tűlevelű fafajok fokozott felhasználására.

A Teagasc szerint ehhez a kutatás és az innováció fokozott támogatására lesz szükség az új és újonnan kialakuló piacok fejlesztése és/vagy ösztönzése érdekében.

Feldolgozott faanyag (fűrészáru)

Az exportorientált fűrészipari ágazat továbbra is kihívásokkal teli piaci környezetben fog versenyezni, és az EU-val/UK-kal kapcsolatos fejleményeknek 2023. után valószínűleg “jelentős hatásai” lesznek.

A fafeldolgozó ágazattal való együttműködés “erős bizalmat” jelez azzal kapcsolatban, hogy képesek feldolgozni az előrejelzések szerint a következő években a piacra kerülő rendelkezésre álló faanyagot – mondta a Teagasc.

Az erdei útépítési és fakitermelési tevékenységek engedélyezésében elért folyamatos előrelépés szintén “alapvető fontosságú” a fenntartható faanyagmobilizáció és a hazai és exportfapiacok ellátásának lehetővé tétele érdekében.

forrás: Agriland.ie / Teagasc.ie

Előző cikk

COP28 - Klímacsúcs Dubajban

Következő cikk

EPR díjak, díjfizetés rendelete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések