FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pro Silva éves találkozója

Írország Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Tengerügyi Minisztériumának támogatásával, június 14-16-a között került megrendezésre a Pro Silva 22 tagország képviseletében lezajlott éves konferenciája, Wicklowban.

Európa-szerte erdészek, ökológusok, erdőtulajdonosok, és egyéb erdőgazdálkodási szakemberek  gyűltek össze, hogy a háromnapos konferencia során megvitassák az erdők és az erdei kultúrák átalakításának lehetőségeit a gyorsan változó világban. Ennek kapcsán kiemelték a természetközeli erdőgazdálkodás többszörös előnyeit a fatermelés és az erdészeti termékek, a biodiverzitás megőrzése, az éghajlati alkalmazkodás, valamint a rekreáció szempontjából. A szakmai összejövetelen a résztvevők több erdőtípust is meglátogattak a Wicklow Mountains Nemzeti Parkban és annak környékén.

Eckart Senitza, a Pro Silva elnöke így összegezte az idei konferencia lényegi részét:
„A fenntartható erdőgazdálkodás fejlődésének döntő pontjához értünk Európában. Erdeink számos fenyegetésnek és kihívásnak vannak kitéve a változó éghajlat, a biodiverzitás válsága, az egyre szaporodó, gyakran inváziós kártevők és betegségek, az erdőgazdálkodás hiánya, az erdők gondozatlansága, a városi területek terjeszkedése miatt!

Erősítenünk kell hálózatunkat, és megosztani egymással ötleteinket, hogy miként alakítsuk át az európai erdőket a változó világban. 33 éves alapításunk alatt a Pro Silva tagjai most sokkal elfoglaltabbak, mint valaha. A természetközeli erdőgazdálkodás egyik elsődleges tudáscsere-központjaként a Pro Silva ma már az európai erdőpolitika fejlesztésének kulcsfontosságú szereplője, rendszeresen együttműködik az Európai Erdészeti Intézettel, a Forest Europe-al és az Európai Bizottsággal, hogy segítse az irreguláris erdőgazdálkodás kutatását, képzését és bevált gyakorlatait.
Az erőforrásainkkal szembeni növekvő igények azt jelentik, hogy meg kell találnunk a módját szervezetünk professzionalizálásának, és meg kell őriznünk a Pro Silva független pozícióját a természetközeli erdőgazdálkodás előmozdítása terén Európában.”

A Pro Silva egy európai szervezet, amely a természetközeli erdőgazdálkodást és a folyamatos fedőerdőrendszereket támogatja. 1989-ben alapították Szlovéniában, s jelenleg 22 teljes jogú tagja van (köztük Magyarország), valamint számos más ország is társult tagként működik közre a szervezetben. 2018 óta a szervezet társult tagja az Amerikai Egyesült Államok (Forest Stewards Guild, New England Forestry Foundation), India (ForEco India), Brazília (ACEF St. Catarina), Koszovó (CNVP), Új-Zéland (Tane’s Tree Trust) és az IFSA International Forest Students Association. A Pro Silvában több mint 6100 szakember és erdőtulajdonos vesz részt.

forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Előző cikk

Kis nyomozók a Saághy Parkban

Következő cikk

Falvak fái - Drégelypalánk



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések