FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zárul a nemesnyáras EIP pályázat

December 31-én zárul a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete vezetésével és a Gledicia Kft., az Abádszalóki Magán Erdészeti Kft., az Ártéri Erdőbirtokossági Társulat, valamint a Szelei Úti Erdőgazdák Erdőgazdasági Szövetkezete részvételével megvalósult, a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által támogatott Agrár-Innovációs pályázat.

Az Európai Innovációs Partnerség (EIP) keretében létrejött Operatív Csoport az ártéri területen folytatott nemesnyár gazdálkodás fejlesztését tűzte ki célul, többek között olyan kutatási feladatok támogatásával, mint új nemesnyár kísérleti klónok tesztelése különböző termőhelyi körülmények között, vagy eltérő termesztéstechnológiai lépések hatásának vizsgálata az ültetvények növekedésére. E hosszútávú, akár két évtizedet is kitevő vizsgálatsorozat megalapozását végezték a gazdálkodók és a kutatók a projektben, 4 erdőrészletben megvalósult kísérletiültetvény-telepítések formájában. Az ültetvények vizsgálati eredményeiről a projekttagok folyamatosan tájékoztatni fogják a szakmai közönséget.

Az ártéri területen folytatott nemesnyár gazdálkodás sajátos, a helyi termőhelyi feltételeket, a folyók vízdinamikáját, valamint a klímaváltozás egyre erősödő negatív hatásait is figyelembe vevő szemléletet követel a gazdálkodóktól. Ezért a folyómenti nyártermesztés során szerzett tapasztalatok felbecsülhetetlen értéket képviselnek a gazdálkodók számára, lehetővé téve produktív, a termőhelyi feltételeket megfelelően hasznosítani képes, és a szélsőséges klimatikus eseményeket is elviselő nyárültetvények telepítését. E sajátságos termesztéstechnológia egyik nagyon fontos eleme a megfelelő fajta kiválasztása. A feladat támogatására a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet kutatói kifejlesztettek egy, a SiteViewer alkalmazásba épülő fajtaválasztó felületet, amelynek segítségével minden olyan erdőrészlethez választható köztermesztésben lévő nemesnyár fajta, amelynek termőhelyi feltételei a nemesnyárak ültetését lehetővé teszik. A felület az ERTI több évtizedes kísérleti eredményei alapján készült, és az alapprogramnak köszönhetően több klímaszcenárió hatásait is beépíti a fajtaajánlás folyamatába. A fajtaválasztó felület első körben a SiteViewer alkalmazás mobiltelefonra fejlesztett változatában lesz elérhető.

Jelen cikkben ismertetett fejlesztési tevékenységek a VP3-16.1.1- 4.1.5- 4.2.1- 4.2.2- 8.1.1- 8.2.1- 8.3.1- 8.5.1- 8.5.2- 8.6.1-17 kódszámú felhívásra benyújtott, 1924342122 projektazonosító számú, NNY-EIP Nyár ültetvények ipari termesztés technológiájának fejlesztése c. projekt támogatásával valósultak meg.

forrás: Soproni Egyetem ERTI

Előző cikk

Őszi adócsomag és agrársaláta

Következő cikk

Faültetés az óvodában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések