FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

2023.: -30% az európai parkettapiacon

2022. jó volt, megszilárdította a 2021-es fellendülés során elért szintet, majd az európai parkettapiac 2023-ban jelentős, 30%-os visszaesést szenvedett el, ami az építőipari tevékenység összeomlását tükrözi.

Tagjaitól – vállalatoktól és nemzeti szövetségektől – kapott információk alapján a FEP – az Európai Parkettaszövetség – becslése szerint az európai parkettapiac teljes fogyasztási adatai 2023-ra 30%-kal csökkennek a jó évnek számító 2022-es évhez képest. Ezt az értékelést előzetes előrejelzésnek kell tekinteni, és a tagországok képviselőivel a FEP januári elnökségi ülésén, a FEP új brüsszeli székhelyén tartott megbeszélésen megvitatott legjobb becslések eredménye. A FEP hangsúlyozza, hogy ez az első előrejelzés, amely változhat még jövő júniusban, a bécsi közgyűlésen közlendő teljes körű adatokra várva.

A sikeres 2022-es évet követően, amikor az európai parkettafogyasztás megtartotta a 2021-es virágzó évben elért szintet, 2023-ban minden európai piacon csökkent a parkettafogyasztás, ami az építési tevékenység visszaesését, a magas kamatlábakat és a fogyasztói bizalom hiányát tükrözi.

A 2024-es év várhatóan stabil lesz, alacsony fogyasztási szint mellett – úgy tűnik, hogy az ágazat elérte a mélypontot, ahol még egy ideig maradhat. A készletleépítés véget ért, ezért már nem spekulációt, hanem valódi fogyasztást figyelhetünk meg. A várva várt kamatlábcsökkenésnek támogatnia kell a bizalmat és a vásárlóerőt.

Meg kell jegyezni, hogy a fogyasztók az egymást követő válságok (Covid, háborúk, Vörös-tenger stb.) közepette is számíthatnak az európai parkettaiparra. Az európai parkettaiparban a szállítási idők visszatértek a Covid előtti szintre.

FEP közgyűlés és parketta kongresszus 2024.: A FEP 68. közgyűlését és 48. parkettakongresszusát 2024. június 13-14-én tartják az ausztriai Bécs kulturális és zenei városában. A FEP már most vár minden tagot, nemzetközi vendéget és a sajtó képviselőit a parkettaipar eme exkluzív és várva várt eseményére.

Forrás: parquet.net

Előző cikk

Mentett mosómedve a Budakeszi Vadasparkban

Következő cikk

EUDR: Gyakorlatias megoldásokra van szükség



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések