FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR: Gyakorlatias megoldásokra van szükség

Németország: Az Erdészeti és Faipari Platform gyakorlatias és bürokráciamentes szabályozást sürget az erdőirtás elleni uniós rendelet (EUDR) végrehajtásához. A német kormányhoz, valamint a német Bundestag és az Európai Parlament tagjaihoz intézett nyílt levélben az Erdészeti és Faipari Klaszter ellenzi a további politikai szigorításokat a klímabarát hazai nyersanyag, a fa fenntartható biztosítása terén.

Nyílt levél

Nyílt levelében a Forst & Holz platform sürgősen figyelmeztet az EUDR-rendeletnek az erdőtulajdonosokra, az erdészeti üzemekre és a németországi faipari vállalatokra gyakorolt súlyos negatív következményeire. A végrehajtás az eddig tervezett formában sok helyen az erdőgazdálkodás felhagyásához vezetne, és különösen a kisebb vállalkozásokat szorítaná ki a piacról. A német kormánynak az erdőátalakítással és a faépítés növelésével az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló céljai így meghiúsulnának. Georg Schirmbeck, a platform helyettes szóvivője és a Német Erdészeti Tanács (DFWR) elnöke hangsúlyozza: “A rendelet gyakorlati megvalósítása a szövetségi mezőgazdasági minisztérium jelenlegi tervei szerint a szövetségi kormány, a tartományok és az erdőtulajdonosok számára túlzott terheket és a bürokrácia növekedését fogja okozni. Ez különösen vonatkozik a kis magánerdőkre és az erdészeti társulásokra, de a faipari vállalkozásokra is. Az Erdészeti és Faipari Klaszter egyetért azzal, hogy ezt a szabályozást így nem szabad hagyni, hogy végrehajtsák. A vidéki térségeknek könnyítésre és nem szakmaidegen terhekre van szükségük.

Forrás: holzforum-online.de

Előző cikk

2023.: -30% az európai parkettapiacon

Következő cikk

ENSZ EGB-FAO erdészeti infó 2023. IV.né.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések