FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bokrétaünnep a Notre-Dame-on

Bokrétaünnepet tartottak a párizsi Notre-Dame helyreállításán dolgozó ácsmesterek. A hagyomány szerint amikor elérik a legmagasabb pontot a munkák során, egy csokor virággal jelzik, hogy az ácsok munkája befejeződött.

Philippe Jost, a párizsi Notre-Dame újjáépítésének vezetője magyarázza, hogy a templom tetőzeti favázát a középkori terv szerint építették vissza, kézzel formázták. A végeredmény gyönyörű és tartós lett a főépítész szerint.

Kézi szerszámokat, fejszét és fűrészeket használtak, hogy valóban kézműves műremek legyen a középkori tető rekonstruálása.

Hank Silver a külföldről érkezett szakemberek egyike. Számára alig felfogható, hogy New York-iként egy párizsi történelmi épületen dolgozik olyan mesterekkel, kő- és üvegművesekkel, szobrászokkal vagy orgonaépítőkkel együtt, akiknek a tudása lenyűgöző.

A 2019-ben leégett Notre-Dame felújítása jó tempóban halad, néhány hete a szélkakast is visszahelyezték a magasba. A modern kor biztonsági vívmányait is beépítik: a tető alá egy párásítással működő tűzgátló rendszer kerül.

forrás: EuroNews 01-13

Előző cikk

Fiatalok az európai erdőkben 2024

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 212., 2024/02.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések