FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

1000 tölgyfa a Notre Dame helyreállításához

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház rekonstrukciójához mintegy ezer tölgyet használnak fel. Az épület stabilizálási munkálatai szeptemberen fejeződtek be, ezután kezdődhetett meg a tényleges helyreállítás.

A székesegyház 2019. április 15-én gyulladt ki, a lángok elpusztították a tetőzetet és a huszártornyot. Emmanuel Macron elnök akkor ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják, de ezt a határidőt több hátráltató tényező, köztük az elhúzódó ólommentesítés és a pandémia okozta leállások miatt valószínűleg nem tudják tartani.

Azért a tölgyet választották, mert ez hasonlít legjobban az eredeti építőanyaghoz Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A katedrális tornyának újjáépítéséhez szükséges, mintegy ezer tölgyfa kivágása csütörtökön kezdődött. Franciaország-szerte 45 fűrészüzem dolgozza fel, szárítja és tárolja majd a faanyagot, amelyet 2023-ban szállítanak az építkezés helyszínére.

Azért a tölgyet választották, mert olyan építőanyagot akarnak használni a helyreállításhoz, amely az eredetihez a legjobban hasonlít.

Munkások ellenőrzik a Notre Dame de Paris tornyát tartó “zsámoly” építéséhez használandó törzs vastagságát az északnyugat-franciaországi Craonban 2021. december 16-án.

A felújítás költségeit pontosan még nem tudták megbecsülni, de eddig mintegy 840 millió euró (309 milliárd forint) gyűlt össze adományokból.

A tűz okát még nem tisztázták teljesen, de valószínűleg az elektromos rendszer hibája vagy egy el nem oltott cigaretta okozhatta a tüzet.

2021. március 5. A francia kulturális és agrárminiszter ünnepélyesen közösen megjelölte az első kivágandó tölgyfát a tetőszerkezet újjáépítéshez.

forrás: origo, abcNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Díjazott faipari vállalkozások

Következő cikk

Kalandos Erdő kiállításStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Újdonságok készház gyártóknak

A BDF Update segítségével a Német Készházépítők Szövetsége tájékoztat a támogató tagvállalatainak újdonságairól. ZehnderFehér könyv a Zehndertől az…