FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tölgy tetőszerkezet próbaállítása

Miután májusban Anjou-ban felállították a Notre-Dame de Paris tetőszerkezeti vázának első gerendáit, a közintézmény bejelentette, hogy most Eure-ban felállították a templomhajó tömör tölgyfa vázának első két tartógerendáját.

Ez a lépés a munka jó ütemű előrehaladását jelzi, amelynek eredményeképpen a következő hónapokban ezeket a kereteket a székesegyház hajójára is felszerelik.

A templomhajó tetőszerkezetének tömör tölgyfából készülő szerkezete figyelemre méltó méretekkel rendelkezik: 35 méter hosszú, 14 méter széles és 10 méter magas.

A tetőszerkezetet 57 fő- és mellékgerendázat alkotja, amelyek 11 öblöt alkotnak. A 12. század végéről és a 13. század elejéről származó, 2019. április 15-én tűzvészben teljesen elpusztult szerkezetet tömör tölgyfából építik újjá a középkori szerkezethez hűen, a francia Nemzeti Örökségvédelmi és Építészeti Bizottság (CNPA) ajánlásainak megfelelően.

A munkát kézzel végzik, amely módszer különösen jól illeszkedik e tető-gerendázat kialakításához, tiszteletben tartja a fa rostszerkezetét és kiváló tartósságot garantál. A munkával a műemlékekért felelős építészek által készített tanulmányok alapján a közintézmény az Ateliers Desmonts konzorciumot bízta meg, amely különösen a templomhajó tetőszerkezetének rekonstrukciójáért felelős, valamint az Ateliers Perrault képviseletében a kórus tetőszerkezetének rekonstrukciójáért felelős.

szerk/ford: Tóth János, forrás: BatiJournal

Előző cikk

MI a távértékesítésben

Következő cikk

Német fakereskedelem aktualizált keretrendszere



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések