FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Notre-Dame tető-helyreállítás

A Notre-Dame de Paris nagy tetőszerkezetének első tömör tölgyfa gerendáit a Szajnán keresztül szállították le, és közvetlenül a székesegyház boltozatai fölé daruzták.

A 2023. áprilisi toronyszerelés megkezdését követően ez a mérföldkő jelzi a szerkezeti munkálatok előrehaladását, amelyek az elkövetkező hónapokban visszaállítják a Notre-Dame ismerős sziluettjét a párizsi tájba.

Miután 2023. nyarán a kereszthajó boltozatának alapkövei helyükre kerültek, a székesegyház tornyát körülvevő és a kereszthajó két karjának Ivry-sur-Seine-ben összeszerelt tartógerendáit a Szajnán keresztül szállítják. Az uszályról közvetlenül ütemesen a műemlékre daruzzák őket, ahol a nyár folyamán elfoglalják végleges helyüket. Ezt a folyami szállítást a közintézmény, a projekt tulajdonosa a Voies Navigables de France (VNF) és a Haropa Port szoros együttműködésben készítette elő.

A 14-16 méter széles és 12-13 méter magas, 7-7,5 tonnás tömör tölgyfa gerendák alkotják a székesegyház tornyának és a kereszthajó két karjának fő vázát.

Az MdB Métiers du Bois, a Le Bras Frères vezető vállalkozó, az Asselin, a Cruard Charpente és az MdB Métiers du Bois által alkotott asztalosipari konzorcium négy cégének egyike, amely a Viollet-le-Duc tornyának újjáépítésével foglalkozik, amely 2023. áprilisa óta fokozatosan kerül a helyére a tetőgerendázat kereszthajójánál.

szerk: TJ, forrás: BatiJournal

Előző cikk

Számlázási szabályok változhatnak

Következő cikk

Debreceni Nagyerdő a legszebb



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések