FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Véderdő épül Debrecen körül

Véderdősítési program kezdődött Debrecenben, 725 fát és húszezer erdészeti facsemetét telepítenek a városban – jelentette be Papp László polgármester szerdán a Vértessy-kúria mögötti területen, ahol az első száz fát elültették.

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecenben van az ország első természetvédelmi területe, a Nagyerdő, és a város az egyik legnagyobb erdőterülettel rendelkező település.

Hozzátette: megkezdődött a Tisza vizét Debrecenbe juttató Civaqua-program első ütemének kivitelezése. A beérkező víz jövőre már eléri a város felszíni vízkészletét, ami jelentősen javítja majd a zöldterületek vízutánpótlását.

Utalt rá, hogy a város nyugati határát övező mezőgazdasági területekről nagy mennyiségű por kerül Debrecen levegőjébe, ennek megkötésére indították el a véderdősítési programot a Tócó-patak mentén.

A fatelepítés helyszíneit a Debreceni Egyetem, illetve szakmai civil szervezetek bevonásával jelölték ki a helyi repülőtértől a józsai városrészig – mondta a polgármester, hozzátéve, számítások szerint a véderdő fái 95 tonna port és 76 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere azt mondta, a zöld programban a következő lépés az egykor Debrecent körülvevő úgynevezett mezővédő erdősávok visszaállítása lesz.

Jelenleg régi fotókon, dokumentumokon tanulmányozzák, hol, milyen erdősávokkal védték őseink a város levegőjét, mert szeretnék a régi, jó tapasztalatokat is hasznosítani – fűzte hozzá, megjegyezve, a most indult véderdősítés 111,5 millió forint pályázati forrásból valósul meg.

forrás: DebreceniNap 11-09

Előző cikk

GINOP Plusz elszámolási enyhítés

Következő cikk

Lignode - akkumulátor fábólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések