FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöldre mosás megállítása

Kedden döntenek a képviselők az Európai Parlament tárgyalási álláspontjáról a termékek hosszabb eltarthatóságát, címkézésének javítását és a félrevezető állítások megszüntetését célzó irányelvről.

A belső piaci bizottság szövegtervezete csak akkor engedélyezné az általános környezeti állítások (például “környezetbarát”, “természetes”, “biológiailag lebomló”, “klímasemleges” vagy “öko”), ha azok részletesen bizonyítottak. A termékinformációk egyszerűsítése érdekében csak a hivatalos certifikációs rendszerekben vagy a megfelelő közintézmények által kiállított bizonyítványokkal ellátott fenntarthatósági címkéket engedélyeznék. A képviselők ezen kívül azt is el akarják érni, hogy az előállítók által biztosított további, önkéntes vállaláson alapuló, hosszabb termékgaranciát a termékeken egységesen tüntessék fel.

A termékek élettartamát csökkentő és a korai meghibásodást előidéző dizájn-funkciók megszüntetésére is javaslatot tesznek. Minden terméket oly módon kell megtervezni, hogy lehetővé tegye más cégek számára az alkatrészek, akkumulátorok és kiegészítők gyártását (például töltők és tintapatronok), mondják a képviselők. Amennyiben egy termék nem javítható, erről és bármely más, a javíthatóságot befolyásoló tényezőről még a vásárlás előtt tájékoztatni kell a vásárlókat.

Háttér

Az irányelv az Első körkörös gazdasági csomag része. A csomag részei ezen kívül az öko-dizájn szabályozás, az építőipari termékek szabályozása, valamint az EP saját kezdeményezésű jelentése a Fenntartható és körkörös textíliákra vonatkozó uniós stratégia kialakításáról. Utat nyit az új, “zöld igények” irányelvnek amely részletesebben meghatározza majd a feltételeket.

Eljárás kódja: 2022/0092(COD)

Vita: május 9, kedd / Szavazás: május 11, csütörtök / Sajtókonferencia: kedd, május 9, 15.00 tbc

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás, első olvasat

További információ 

forrás: EP_Sajtószoba

Előző cikk

Új kilátó lesz Fancsikán

Következő cikk

Pomázi Parkerdő telepítése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések