FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöldítés-e a papírcsomagolás?

Shay Zeltzer már közel 30 éve proharvest tanácsadó, de a közelmúltban, a berlini Fruit Logistica szakkiállításon töltött két nap szabályosan sokkolta, mivel a csomagolóipar műanyagmentesítése és papírra való átállása szerinte nem más, mint egyszerű greenwashing, ami idővel ökológiai katasztrófát fog okozni.

A szakértő szerint – aki az élelmiszerpazarlás elleni harc közismert alakja – a csomagolóipar egyik napról a másikra vált papíralapú iparággá, a műanyag alapú csomagolást egyszerűen papírra cserélve. – Ez színtiszta greenwashing! Ellentmond minden logikának és professzionális megközelítésnek: A termékek nem maradnak frissek a papírcsomagolásban, gyorsabban megromlanak! Ez a papírforradalom nem más, mint egy olyan tendencia, amely ökológiai katasztrófához vezet, és hatalmas áldozatokat követel a Föld bolygón, amit meg fogunk bánni.– mondta. – Ha csökken az eltarthatóság, az növeli az élelmiszerpazarlást az ellátási láncban, fogyasztói szinten pedig növeli az erdőirtást, mert az erdőgazdálkodás nem elegendő a papíralapú csomagolás iránti növekvő kereslet kielégítéséhez.”

Shay szerint több oka is van annak, hogy miért ellenzi a papírcsomagolás térhódítását

„A papírzacskók gyártása több energiát igényel, mint a műanyagé. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (DOE) szerint egy tonna papír előállításához szükséges átlagos energia körülbelül 5,162 kWh (körülbelül 200-250 gramm / négyzetméter papír). Az Európai Bizottság tanulmánya szerint egy tonna LDPE-fólia (körülbelül 20-30 mikronos nyomtávú) előállítása körülbelül feleannyi energiát igényel. Emellett a papírgyártáshoz sok víz kell, körülbelül 1-25 köbméter kerül felhasználásra 1 tonna papír előállításához. – fejtette ki, majd hozzátette, hogy a papírcsomagoláshoz lamináló vagy impregnáló ragasztó adalékokat kell hozzáadni, hogy lezárható legyen, ezek az anyagok pedig negatívan befolyásolják a komposztálhatóságot.

„Mindemellett a papírcsomagolás nehezebb és terjedelmesebb a műanyaghoz képest, ezért szállításkor nagyobb a karbonlábnyoma. Egy tipikus műanyag zacskó körülbelül 30 mikron méretű, a súlya 0,0276 gramm négyzetméterenként. A papíralapú zacskó, amely ugyanolyan szakítószilárdsággal rendelkezik, mint egy műanyag zacskó, körülbelül 60 gramm/négyzetméter. Összehasonlítva a szakítószilárdság ugyanazon jellemzőjét, a papír 2,000-szer nehezebb, mint a hasonló tulajdonságokkal rendelkező LDPE táska.” – indokolta véleményét a szakértő.

forrás: TradeMagazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Biomasszára vált az Oroszlányi Erőmű

Következő cikk

Rezsimentes falvakStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések