FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bükk lett az Európai Év Fája

2024-ben a Niemcza régióból származó lengyel bükkfa, a Heart of Garden nyeri az Év európai fája versenyt. A második helyet egy másik bükkfa foglalja el: A Bayeux-i könnyező bükk a franciaországi Normandiából. A megtisztelő harmadik helyet az olaszországi Szardíniáról származó ezeréves lurasi olajfa (The Thousand-year-old Olive Tree of Luras) nyerte el.

Összesen 174 112 érvényes szavazatot adtak le az ETY 2024-re. Bár az első előzetes eredmények szerint a francia bükk vezetett, végül a lengyel bükk lett az Év Európai Fája. Ez egyben egy lengyel kalapdobás is, mivel ez már a harmadik lengyel fa, amely egymás után megnyerte a versenyt.
A Heart of Garden egy régi park közepén nő. Fenséges megjelenése szokatlanul formás és vastag törzsével, szélesre nyújtott ágaival és lila színű leveleivel nyűgöz le. Egy régi park történelmi forgatagának élő bizonyítéka, és uralja a körülötte található arborétumot.

A harmadik helyet az olaszországi ősi olajfa szerezte meg, amely a Portugáliából nevezett, furcsa formájú, közönséges kaméliát előzte meg.

forrás: TreeOfTheYear

Előző cikk

Bükk került az időspirálba

Következő cikk

SEFAG Zrt. díjazott munkatársai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések