FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bükkösök veszélyben

Fotó: Pixabay.com

Veszélyben vannak a magyarországi bükkerdők a klímaváltozás tempója és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt – mondta az InfoRádióban az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Elmer Tamás szerint hótakaró hiányában új kártevők és kórokozók megjelenésével kell számolni.

A több évtizedes, évszázados távlatban gondolkodó erdészek – az InfoRádiónak nyilatkozó Elmer Tamás szerint – úgy látják, az elmúlt évek, évtizedek egyértelműen rávilágítottak arra, hogy sokkal gyorsabb gondolkodás kell ahhoz, hogy az erdőket tudják segíteni a klímaváltozás elleni küzdelemben.

“Az erdők nincsenek annak a tudásnak a birtokában, hogy itt néhány évtized múlva milyen változások lesznek a környezetben, és ezek a szélsőséges időjárási viszonyok felkiáltójelek, hogy erre nagyon oda kell figyelni. A két-három évvel ezelőtti aszályos év után egy csapadékosabb év: ez mindig kihívásoknak teszi ki a környezetet” – mutatott rá az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

Ahhoz persze “hozzá van szokva” a természet, hogy van négy évszak, de amikor egy évszak kimarad vagy valamilyen környezeti tényező szélsőséges irányba mozdul el, akkor az teret enged annak, hogy új károsítók, kórokozók megjelenjenek, és ilyen szempontból valóban nagy problémát tud jelenteni, ha

  • elmarad a fagyos idő
  • melegebb hullám jön be
  • nagy aszály érkezik.
Korda Márton/SoE EMK

“Fontos, hogy az erdei életközösség is minél stabilabb, diverzebb ökoszisztéma legyen, és akkor tud ezeknek jól ellenállni” – húzta alá Elmer Tamás.

Figyelmeztetett arra is: vannak olyan fafajok, amelyeknek “az ökológiai igénye olyan skálára esik”, ami lehet, hogy itt néhány évtized múlva már nem lesz adott Magyarországon.

“Ilyen például a bükk, amit most mi az év fájának is választottunk, erre most különösen nagy figyelmet fordítunk. Azért is szeretnénk a bükkel kapcsolatban minél több információt átadni az erdők iránt érdeklődőknek, mert ez a fafaj veszélyben van, egyre kevesebb olyan terület van Magyarországon, ahol megtalálja a maga optimumát, és ez elsősorban a klímaváltozás és a globális felmelegedés hatásának tulajdonítható” – mondta még Elmer Tamás.

Fotó: Németh Máté, (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

KAPCSOLÓDÓ HANG

Erdészet – veszélyben a bükkösök a klímaváltozás miatt – Elmer Tamás

forrás: infoStart

Előző cikk

Vadex Zrt. erdőtelepítései

Következő cikk

Nyíradonyi óvodások a Gúthi-erdőbenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések