FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Globális Erdészeti Ágazat 2050

Az éghajlatot, a biológiai sokféleséget és az egészséges környezetet fenyegető globális veszélyeket elsősorban a nem megújuló anyagok túlzott használata okozza.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Nemzetközi Trópusi Faanyag Szervezettel (ITTO) és az Unique Consultancy-val együttműködve kidolgozta a Globális Erdészeti Ágazati Kilátások 2050-ig című dokumentumot (még 2022-ben), hogy felmérje a fakínálatnak a fenntartható biogazdaságot támogató képességét.

A jelentés egy, a Globális Erdészeti Termék Modell (GFPM) alapján készült, a jelenlegi állapot fenntartására vonatkozó forgatókönyvet, valamint egy olyan biogazdasági forgatókönyvet mutat be, amely a piacon konszolidált két fatermék – a tömeges faanyag és a mesterséges cellulózszál – megnövekedett fogyasztásának hatásán alapul. A kiadvány értékeli az elsődlegesen feldolgozott fatermékek iránti kereslet, az ipari hengeresfa iránti kereslet és kínálat, a faipari energia, valamint az erdészeti foglalkoztatás és beruházások piaci kilátásait.

Keresletvezérelt szemszögből vizsgálja a tényleges erdei erőforrásbázist és a jövőbeli kereslet kielégítéséhez szükséges termelési igényeket, figyelembe véve a fahulladékok felhasználását és az erdészeti ágazat termelékenységének növelését, valamint a megatrendek és a politikai célkitűzések hatását.

szerk/ford: Tóth János, forrás: FAO

Előző cikk

Mérlegen - HelloWood

Következő cikk

8. Nyárköszöntő futóverseny



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések