FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőalapú biogazdaság jövője

Március 14-én Maroš Šefčovič (Európai Bizottság európai zöld megállapodásért, az intézményközi kapcsolatokért és az előrehaladásért felelős ügyvezető alelnöke) az erdőalapú biogazdaságról tartott konzultációt. Ez a párbeszéd volt a hatodik a tiszta átmenetről szóló párbeszéd keretében, és mintegy 30 szervezet – köztük a CEPF – részvételével zajlott.

Az Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége (CEPF), amelyet Fanny-Pomme Langue főtitkár képviselt, melegen üdvözölte ezt a kezdeményezést, amely fontos lehetőség volt arra, hogy az európai erdőtulajdonosok néhány kulcsfontosságú üzenetet eljuttassanak az Európai Bizottsághoz.

A találkozó során a CEPF kiemelte az erdőtulajdonosok szerepét abban, hogy hozzájáruljanak a társadalom alapvető szükségleteinek fenntartható módon és a fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodás nélkül történő kielégítéséhez. Ez nem azt jelenti, hogy a teljes fosszilis alapú fogyasztásunk bioalapú termékekkel és energiával való felváltására szólítunk fel. A biogazdaság fejlesztésének és a fogyasztási szokások józanabbá tételének kéz a kézben kell járnia.

A CEPF azt is megismételte, hogy a hosszú élettartamú termékekhez (pl. építőipar) szükséges nagy értékű faanyag előállítása a rövidebb életciklusú termékekhez szükséges ritkítási műveletek miatt (pl. csomagolás) alacsonyabb minőségű faanyag előállítását teszi szükségessé.

A CEPF hangsúlyozta továbbá annak fontosságát, hogy az európai erdőtulajdonosok továbbra is motiváltak legyenek erdeik kezelésének megkezdésére és/vagy folytatására, mivel az erdőgazdálkodás az erdők egészségének és ellenálló képességének előfeltétele. Ehhez a motivációhoz többek között az is szükséges, hogy az éghajlatváltozás erdőkre gyakorolt hatásait a szabályozási keretben kiemelt prioritásként kezeljék. Szükség van továbbá az erdőtulajdonosok és a politikai döntéshozók közötti fokozott együttműködésre, valamint az erdőtulajdonosok hálózatába és szakértelmébe vetett bizalomra.

A CEPF azt is kiemelte, hogy mivel az erdőtulajdonosok a legtöbb ökoszisztéma-szolgáltatást ingyenesen nyújtják a társadalomnak, a lehetséges új üzleti modellek folyamatban lévő fejlesztése lehetőséget nyújt az erdőtulajdonosok számára, hogy munkájuk eredményét értékelni tudják, és ezáltal diverzifikálják jövedelemforrásaikat. Ahhoz, hogy a PES sikeres legyen, mindig önkéntesnek kell maradnia, helyi szinten kell alkalmazkodnia (azaz helyi szinten kell meghatározni) és lehetőség szerint piaci alapúnak kell lennie.

Ami a szén-dioxid-kibocsátáshoz kapcsolódó rendszereket illeti, az erdők három funkcióját (megkötés, tárolás és helyettesítés) együttesen kell kezelni. Ezt a megközelítést alkalmazza a franciaországi Low Carbon Label. A PES nem vezethet az erdőgazdálkodás elkülönített megközelítéséhez, amely a funkciók közötti “vagy – vagy” választást alkalmazza. Éppen ellenkezőleg, olyan eszköznek kell tekinteni, amely diverzifikálhatja az erdőtulajdonosok bevételeit, bizonyos helyeken és bizonyos időpontokban bizonyos funkciókat helyezve előtérbe, mindezt a többfunkciós erdőgazdálkodás keretében.

Maroš Šefčovič ügyvezető alelnök (Linkedin) bejegyzése a párbeszédet követően:

“Még ki kell aknáznunk az erdőalapú biogazdaságban rejlő teljes potenciált. A kérdés nem az, hogy ki tudjuk-e, hanem az, hogy hogyan tudjuk ezt maximalizálni az ökológiai határokon belül és az erdei erőforrások fenntartható beszerzésének és felhasználásának biztosításával.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEPF 03-27

Előző cikk

Erdőgazdák európai szervezetei az EUDR halasztását kérik

Következő cikk

Agrárágazati szervezetek támogatása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések