FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A kormány növelné a fásult területek arányát

A kormány számára a fa és az erdő központi kérdés, a cél, hogy huszonhét százalékra növeljék a fásult területek arányát Magyarországon – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Ózd legyen Magyarország tüdeje elnevezésű program pénteki faültetési eseményén.

Feldman Zsolt úgy fogalmazott, ezzel amellett, hogy zöld és élhetőbb környezetet teremthetnek az emberek számára, aktívan részt vehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben is.

Kiemelte, a 2020-ban elindult Településfásítási Programban a kormány eddig 46 ezer fát ültetett el, és bár fontos a kormányzati támogatás, a kezdeményezés mit sem ér, ha nincsenek partnerönkormányzatok, civilek és olyan közösségek, amelyek ezt az ügyet “a vállukon viszik”.

A trianoni békeszerződés miatt Magyarország elvesztette akkori erdeinek döntő többségét, azonban az elmúlt száz évben lényegében sikerült megduplázni a hazai erdők arányát.

Fotó: Vermes Tibor

Feldman Zsolt hangsúlyozta, az Ózd legyen Magyarország tüdeje program szervezői önerőből és saját kezdeményezésből képesek voltak olyan civil összefogást létrehozni, mely immár évtizedes tapasztalattal, így minden generációt összefoglalva képes a város előremutató jövőjét építeni.

A közmédiának az államtitkár elmondta, a pénteki eseményen százhúsz darab fát ültettek el közösen a civil kezdeményezés fásítási programján részt vevőkkel. Hozzátette, ez azért fontos a városban, mert az elmúlt százhetven év kohászata meggyérítette a környék erdeit.

Csuzda Gábor, Ózd önkormányzati képviselője köszöntőjében arról beszélt, az ózdi fásítási programban az elmúlt évek alatt mintegy 1.600 önkéntes vett részt. Ebből is látszik, hogy mekkora ereje van a közösségeknek és úgy véli, minden hasonló önkéntes kezdeményezést támogatni kell – mondta.

Dancsok Tamás, az Ózd legyen Magyarország tüdeje program alapítója az MTI-nek elmondta, az önkéntes faültető akcióban 2011 óta 2600 fát ültettek el Ózdon. Hozzátette, a kezdeményezéshez rendszerint csatlakoznak a helyi iskolák is.

Az eseményen részt vett Riz Gábor országgyűlési képviselő is.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Háború okozta erdőkárok

Következő cikk

Csökkenő faanyag keresletStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések