FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Összefogással újul meg a Vekeri-tó környezete

A debreceni önkormányzat és a Nyírerdő Zrt. összefogásával elindult a Vekeri-tó és környékének megújítása. Pénteken önkormányzati képviselők is részt vettek Debrecen egyik legkedveltebb pihenőhelyének rekonstrukciós munkálataiban. Fákat ültettek és madárodúkat helyeztek ki. A tervek szerint április végére egy teljesen megszépült környezet várja majd az ide látogatókat.

A Vekeri-tavi szigeten 12 őshonos nyírfa és éger került ma földbe: a csemetéket a debreceni Fidesz-KDNP frakció tagja ültették el, hozzájárulva a változatos élőhelyek megőrzéséhez. Ez is része a Vekeri-tó rekonstrukciós munkáinak.

A jó idő beköszöntével a frakció tagjai úgy döntöttek, segítenek Debrecen egyik legkedveltebb kirándulóhelyének rendbetételében. Nemcsak fákat ültettek, hanem a vízpart mentén, a fészkelési időszak kezdetére, madárodúkat is kihelyeztek. Debrecen önkormányzata 2019-ben hirdetett új környezetpolitikát, amibe a frakcióvezető szerint abszolút beleillik a Vekeri-tó környezetének rendbetétele.

– A közelmúltban fogadtuk el a város környezetvédelmi programját, a Zöld Kódexet, ahol 50 intézkedést fogalmaztunk meg. Ebből a legtöbb három szavazatot kapott intézkedés között található a Vekeri-tó és környezetének megújítása. Úgy gondoltuk, hogy a Fidesz-KDNP frakció tesz annak érdekében, hogy a város környezete és a város is egyaránt zöldebb legyen – mutatott rá Papp Viktor.

Nemcsak a Fidesz-frakció tagjai dolgoztak a Vekeri-tó környékének rendbetételén. A városvezetés együttműködik a Nyírerdő Zrt-vel. A vállalat dolgozói pénteken éppen a vízbe dőlt fákat húzták ki munkagép segítségével. Mindenki elkötelezett abban, hogy csendes, igényes erdei pihenőhely jöjjön létre, ahol kulturált körülmények várják az ide látogatókat.

Hamarosan egy új 700 métereres sétányt is kialakítanak. A régi járdákat, betonutakat már fel is szedték. 

– A Nyírerdő be fogja rendezni a Vekeri-tavat, új pad-, asztalgarnitúrák kerülnek ki, a játszóteret is fejlesztjük, megpróbáljuk a vízbe bedőlt fákat – ahogy most is tettük – kihúzni, rendbe tenni a tavat – mondta Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének igazgatója.

A parkolót szegélyező fák metszését is elvégezték már, a területen elhagyott szemetet és hulladékot összegyűjtötték. A tervek szerint április végére már egy felújított, igényes kikapcsolódási lehetőséget biztosító zöldterület várja a Vekeri-tóhoz érkezőket.

forrás: dehir 04-05

Előző cikk

Fatolvajok Jászalsószentgyörgyön

Következő cikk

Virágba borul az erdő rajzpályázat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések