FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faültetés Debrecenben

A 2024-es év tavaszi faültetési szezonját a Kondoros vízfolyás mellett indította el Balázs Ákos alpolgármester, Komolay Szabolcs a városrész önkormányzati képviselője és a Zöld Kódex készítői. A mai alkalommal, a víz világnapján találkozik a kék és a zöld infrastruktúra, a Civaqua program II. ütemében fontos szerepet betöltő Kondoros vízfolyás mentén, a Doboz utca környezetében összesen 22 darab őshonos, kislevelű hársat ültettek el. 

A víz világnapján indultak el Debrecenben a tavaszi faültetési munkálatok a Kondoros partján, így ezen a területen is elindult a zöld folyosó kialakítása – hangsúlyozta Balázs Ákos alpolgármester. A mostani alkalom illeszkedik a legutóbbi közgyűlésen elfogadott Zöld Kódex intézkedéseihez. Ennek keretében a debreceniek körében a legfontosabbnak tartott programpontok a Civaqua- program– és a faültetések folytatása volt.

Balázs Ákos kiemelte, a kormány döntésének köszönhetően- több mint 40 milliárd forint forrást biztosítva- folytatódik a Civaqua- program, így biztosítva a Nagyerdő és a Kondoros vízfolyáson keresztül az erdőspusztai tavak vízutánpótlását. A város pedig a faültetésekhez szükséges forrásokat biztosítja.

Hasonlóan a Tócó-patak mentén végzett faültetéseknek, a Kondoros partján is elkezdődnek ezek a munkálatok. Így a város körül a Civaqua- programnak köszönhetően létrejön egy vízgyűrű – kék gyűrű- és ezek mentén pedig zöld folyosókat telepítenek. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a város levegőminősége és klimatikus viszonya is jelentősen javulni fog – fogalmazott a városvezető.

Balázs Ákos külön köszönetet mondott a Zöld Kódexet készítő szakértőknek és a Debreceni Egyetem tudományos munkatársainak, akinek összefogásában 2025-ben Debrecen megpályázza „Az Európa Zöld Fővárosa” címet. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy számos jó gyakorlatot néztek át a korábban nyertes pályázatok közül, ahol hangsúlyosan szerepeltek a víz jelenlétével és a zöld folyosók létrehozásával kapcsolatos programpontok.

Komolay Szabolcs a terület önkormányzati képviselője elmondta, hogy az elmúlt időszakban három nagy jelentőségű bejelentés is érintette a körzetét, hiszen elkezdődött a keleti elkerülő út előkészítése, a város keleti részének víziközmű- infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően lehetőség lesz arra, hogy számos eddig zártkerti területet lakóövezetté bővítsenek, valamint az életminőség javításának szempontjából jelentős fásítási program folytatása, amely már eddig is több területen valósult meg a körzetben. Hozzátette, a környéken lakók elképzelése is egybecseng ezekkel az intézkedésekkel.

Hamecz Orsolya a Zöld Kódex társszerzője arról beszélt, hogy a faültetések jelentették a város környezetvédelmi programjának összeállításakor az egyik fő vezérfonalat. A tavasz folyamán több mint 600 új fát ültetnek el, amivel elérik a 2019-ben elindított „Ültessünk 10.000 fát!” program célját, és ezzel együtt elkezdődik az újabb 10 ezer fa ültetése a városban. Az új intézkedéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a díszfák mellett gyümölcsfákat is ültetnek a városban.

Lengyel Szabolcs a Debreceni Egyetem biodiverzitás kutató központjának vezetője, a Zöld Kódex társszerzője azt mondta, hogy a környezet biológiai sokféleségét vizsgálva számos kutatás bizonyítja: a kék infrastruktúra kiépülése sokkal természetesebb hatásokkal jár, ha azt fák mentén teszik meg. Így a Zöld Kódex kidolgozása során kiemelt figyelmet szántak arra, hogy a biodiverzitás minél inkább megvalósuljon a városi élővilágban.

Szegi Attila a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki titkára a Civaqua- program folytatásának feladatairól beszélt. Ennek során az első és legfontosabb feladat, hogy a Bodaszőlőnél megépült víztározóból zárt csővezetékeken és nyílt felszíni medreken keresztül a város északi és keleti irányába is elinduljon az a vízutánpótlás, amely később a Nagyerdő, valamint az erdőspusztai tavak vízellátását biztosítja.

forrás: DebreceniNap

Előző cikk

Faültetések Kecskeméten

Következő cikk

Indul a rókavakcinázás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések