FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lebontják a fancsikai kilátót

Debrecen, Fancsikai-tavak: szakértői vélemények alapján már nem lehet felújítani a Panoráma út menti kilátót, ezért az erdőgazdaság lebontatja.

Most, hogy a szokásosnál lényegesen csapadékosabb volt a tél, s újra van víz a fancsikai tavakban és a Vekeri-tóban (utóbbiban konkrétan annyi, hogy a zsilipnél folyik belőle ki a víz), újra sokan látogatnak ki a szép tavaszi időben az Erdőspusztákra. Az utóbbi napokban többen is jelezték szerkesztőségünknek, hogy a Panoráma út menti fancsikai kilátót szalagokkal zárták le és felirat figyelmeztet, hogy a szerkezet balesetveszélyes, arra felmenni tilos.

Az 1980-ban épült, 13 és fél méteres faépítményt nem először zárta le balesetveszély miatt az azt kezelő Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete, legutóbb 2017 májusában történt hasonló eset, akkor közel másfél hónapig tartott a korlátozás, míg az erdőgazdaság saját forrásból felújította a kilátót.

Hogy megtudjuk, most mi a helyzet, a Nyírerdő Zrt.-hez fordultunk, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kilátó műszaki állapota sajnos olyan mértékben leromlott, hogy balesetveszélyessé vált, és az erdőgazdaságnak az építmény lebontása maradt az egyetlen lehetősége. 

Közlésük szerint a Nyírerdő Zrt. 2023 áprilisában faanyagvédelmi szakértői véleményt készíttetett a létesítményről. Eszerint a szerkezet lokális javításokkal nem helyreállítható, a kilátó elbontása javasolt. A tető és lépcsőszerkezet jelentős része korhadt, az építmény egyes tartószerkezeti elemeit jelentős biotikus és abiotikus károsodások érték. Az úgynevezett alsó szoknya jelentős területen gombakárosított, a károsítás több helyen a rudazatokra is átterjedt. 

Az erdőgazdaság ugyancsak ebben a hónapban beszerzett tartószerkezeti szakértői véleményt is. Eszerint a szerkezet jelentősen károsodott, jelenleg veszélyes állapotú, funkciója szerint nem használható, lezárása szükséges.

A szakértői vélemények alapján döntött úgy a Nyírerdő Zrt., hogy elbontatja a fancsikai kilátót, a munka elvégzésére pályázatot írt ki. 

Mivel a létesítmény balesetveszélyes, a társaság kéri az erdőjárókat, hogy vegyék figyelembe a kihelyezett figyelmeztető táblát és ne menjenek fel a kilátóba. Keressék fel inkább a hármashegyi és az Erdőspusztai Arborétum területén található kilátókat. Az arborétumba felnőttek 800, nyugdíjasok és diákok 400 forintért válthatnak belépőt. 

Az Erdőspusztákra a Civaqua-program hozhat majd nagy változást. Mint ismert, ennek első ütemében – ennek kivitelezése már zajlik – Debrecenbe hozzák el a Tisza vizét. A Civaqua-programnak lesz még egy 2/a, illetve egy 2/b üteme. Az a ütemben a Nagyerdőre viszik majd el a Tisza vizét, a b ütemben a pedig a város keleti részén lévő jóléti tavakhoz, víztározókhoz (így a Vekeri-tóig) jut majd el a víz. A 2/a tervezése már folyik, a 2/b ütem tervezésére pedig 700 millió forintot biztosít az önkormányzat. A víz mellett látványosság is jutna az Erdőspusztákra, ezek megtervezésére A mi Civaquánk! pályázattal a lakosokat is bevonták.

forrás: DEHIR 04-19

Előző cikk

Erdőtűz a francia-spanyol határon

Következő cikk

Fakitermelő Világbajnokság Észtországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…