FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Chilei erdőtűz – gyújtogatás volt?

Chilét visszatérően sújtják az éghajlatváltozás következtében egyre gyakrabban fellépő szélsőséges időjárási körülmények. Legsúlyosabb erdőtüzében több mint 700 ezer hektáron pusztult el a növényzet. Ma már a dél-amerikai ország legnagyobb távközlési vállalata, az Entel az erdőtüzek azonosítására szolgáló szenzoradatok segítségével azonosítja az erdőtüzeket. (Forrás: Depositphotos/pedarilhos)

Egy tűzoltót és az erdészeti hatóság egy tisztségviselőjét gyanúsítják azzal Chilében, hogy szándékosan idézhették elő a februárban az ország középső részén pusztító erdőtüzeket, amelyekben 137 ember életét vesztette.

A két férfit helyi idő szerint pénteken őrizetbe vették – jelentette be a chilei rendőrség.

Az erdőtüzek két kisebb, egyidejűleg keletkezett tűzből alakultak ki február 2-án Vina del Mar és Valparaiso város közelében. A lángok gyorsan terjedtek a hőség és az erős szél miatt. A hatóságok kezdetektől fogva gyanították, hogy szándékos gyújtogatás történhetett.

Helyi sajtójelentések szerint az őrizetbe vett tűzoltó másfél éve vett részt a chilei – önkéntesekből álló – tűzoltók munkájában. A valparaisói tűzoltóság parancsnoka elmondta: teljesen lesújtotta őket az eset, ilyen eddig soha nem fordult elő.

A nyomozók teljes egészében rekonstruálni tudták, hogy mit követett el a két gyújtogató. Ivan Navarro, a nyomozás vezetője elmondta: az erdészeti hatóságok egyik tisztségviselője volt az, aki a tűz hatékony elindításához szükséges ismeretekkel rendelkezett, ő választotta ki, hogy mikor és hol gyújtsanak tüzet ahhoz, hogy a lángok a lehető legnagyobb pusztítást okozzák.

A tűzgyújtáshoz használt anyagokat megtalálták az egyik őrizetbe vett lakásán. A nyomozók vizsgálják, hogy a két gyanúsítottnak köze lehet-e más, korábbi erdőtüzek előidézéséhez is.

forrás: HírTV

Előző cikk

Társadalmi egyeztetés - NFK-val kapcsolatos AM rendelet

Következő cikk

EUDR aktualitások




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…
Tovább

Gyászhír – Kenyeres Pál [80]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy Kenyeres Pál faipari gépészmérnök, erdésztechnikus, a hazai falemezipar és fakereskedelem jó ismert személyisége,…
Exit mobile version