FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek pusztítanak Görögországban

fotó: TASR/AP-felvétel

Ándrosz és Szalamina szigetén, valamint Görögország más részein is erdőtüzek pusztítanak; szombaton országszerte több száz tűzoltó küzdött a viharos erejű szél gerjesztette lángokkal. / A tűzoltók csak nagy nehézségek árán tudták megfékezni az Ídra szigetén tomboló tüzet, ugyanis a tengerparti erdőhöz nem vezet szárazföldi út. 13 embert letartóztattak. / Tűzvész tombol Athén határában, amelyet heves széllökések gerjesztenek; két települést kiürítettek szerdán a hatóságok, és felfüggesztették a forgalmat a görög főváros és a tőle 30 kilométerre délre fekvő Koropi között.

Az Égei-tengeren fekvő Ándroszon több mint 30 tűzoltó oltotta a lángokat két repülő és öt helikopter támogatásával. A szigeten óvatosságból négy települést evakuáltak. A tűzoltóság szóvivője szerint további erősítést várnak a nap folyamán. Hozzátette: egyelőre sérülésekről vagy anyagi károkról nem kaptak jelentést.

A meteorológusok szerint idén nyáron kivételesen korán kezdődött a forró, száraz, szeles időjárás.

A Peloponnészoszi-félszigeten is számos erdőtűz pusztít, pénteken egy 55 éves férfi hunyt el kórházban, aki a félsziget nyugati részén, Iliában szenvedett égési sérüléseket.

A tűzoltóknak szombaton Athéntól nyugatra fekvő Szalamina-szigeten és a fővárostól 30 kilométerre keletre is sikerült megfékezniük az erdőtüzeket.


Jachtozók tűzijátéka miatt borult lángba egy görög sziget egyetlen fenyőerdeje

A tűzoltók csak nagy nehézségek árán tudták megfékezni az Ídra szigetén tomboló tüzet, ugyanis a tengerparti erdőhöz nem vezet szárazföldi út. 13 embert letartóztattak.

Petros Giannakouris/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

A görög tűzoltóság szombaton közleményt adott ki, melyben közölte, hogy mind a 13 személy görög állampolgár, és vasárnap megjelennek az ügyészségen.

Az Athéntól délre fekvő, híres turistaszigeten történtek egész Görögországban felháborodást váltottak ki, mivel az év első hőhullámában már több erdőtűzzel is meg kellett küzdeniük.

“Gazdagok, akiknek több pénzük van mint eszük”

“Vérlázító, elképesztő felelőtlenség, hogy egyesek úri kedvükben már nem tudnak mit kitalálni, és tűzijáték-rakétákat dobálnak egy fenyőerdőbe” – idézte Jorgosz Kukudakiszt, Ídra polgármesterét a BBC.

A közösségi médiában is elítélő posztok jelentek meg, bírálva a felelősök nemtörődömségét.

Görögországban kedd óta fokozott riadókészültség van érvényben az erdőtüzek miatt, és a hatóságok nehéz nyárra készülnek, mivel a szárazság, az erős szél és a magas hőmérséklet továbbra is fennáll.

Pénteken egy 55 éves önkéntes tűzoltó belehalt sérüléseibe, amelyeket a Peloponészosz-félszigeten, a déli Ilia régióban keletkezett tűzvészben szerzett. Az országban gyakoriak a nyári erdőtüzek, a szélsőséges időjárási események, köztük a hőhullámok gyakoribbá és intenzívebbé válását a tudósok egyértelműen az éghajlatváltozással hozzák összefüggésbe.

A klímaváltozás mellett azonban a gyújtogatók is komoly problémát okoznak: tavaly augusztusban legkevesebb 79 embert tartóztattak le halálos erdőtüzek miatt.

Görögország 2024 elején szigorította a gyújtogatókra vonatkozó törvényeket, amelyek értelmében az elkövetők akár 20 év börtönbüntetést és 200 ezer eurós bírságot is kaphatnak.


Hatalmas erdőtűz pusztít Athén mellett

A tűzoltóság szerint négy tűzoltórepülőgépet, hat helikoptert, több tucat tűzoltóautót és több mint ötven tűzoltót mozgósítottak. Görögországban rendszeresek az erdő- és bozóttüzek a nyári időszakban, és az oltást sok esetben nehezítik széllökések és terepviszonyok is. 

Drónfelvétel a terjedő tűzről Fotó: AFP / AFP or licensors/Sakis MITROLIDIS

Az idén a vártnál korábban, már márciusban voltak erdőtüzek az országban.

Kedden már több mint negyven erdőtüzet jelentettek a dél-európai ország különböző pontjairól. 

Az idén a vártnál korábban, már márciusban voltak erdőtüzek az országban
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Achilleas Chiras/NurPhoto

Athén térségében már hetek óta nem volt csapadék és az országot a hőség is sújtja, a hőmérő higanyszála 35 Celsius-fokot mutat. A mediterrán ország meteorológiai szolgálata múlt héten hőségriadót rendelt el

Görögország középső és déli részein az iskolák is zárva tartottak a hőség miatt. A görög főváros hatóságai a szokatlanul magas hőmérséklet miatt bezárták az Akropoliszt is – az ország legnépszerűbb ókori helyszínét, amelyet tavaly négymillióan látogattak meg.

Helikopterrel oltják a tüzeket.
Fotó: AFP / Nicolas Economou/NurPhoto
Ezek az EU történetének legnagyobb erdőtüzei

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos közlése szerint Görögországban az Európai Unió történetének legnagyobb erdőtüzei pusztítottak tavaly nyáron. Augusztusban az országban 23 év óta nem látott erdőtüzek pusztítottak. 

Emberek ezrei kényszerültek menekülni a görögországi Rodosz szigetén pusztító tüzek elől, majd egy hónap múlva az ország több részén ismét magas riadókészültség volt érvényben. Több mint 80 tűzesetet jegyeztek fel. Görögország eddigi legnagyobb evakuálási műveletében 19 ezer embert menekítettek ki a görögországi Rodosz szigetéről.

Akkora erdőtűz még nem volt Görögországban, mint tavaly.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, tavaly augusztusban az ország területén 69 tűz keletkezett kevesebb mint 24 óra alatt.

Több száz görög tűzoltó dolgozott, hogy megfékezze az Athén környékén tavaly augusztus közepén tomboló erdőtüzeket. A görög külügyminisztérium válságstábot állított fel Athénban, hogy megkönnyítse a külföldi turisták hazaszállítását. 

Két napra rá sikeresen megfékezték az Athén közelében, a Parnita-hegyen pusztító erdőtüzet, miután csillapodott a szél a térségben. Görögország északkeleti részén azonban csak hosszú idő után sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzeket. 

Az űrből is látszott az erdőtüzek okozta pusztítás.

forrás: ÚjSzó / EuroNews / origo

Előző cikk

Erdő- és bozóttűz pusztítása Kaliforniában

Következő cikk

Megszűnt az erdőlátogatási tilalom Gemencen




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version