FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR aktualitások

Az EUDR-en jelenleg többen is dolgoznak: egyrészt az EU Bizottság „A világ erdeinek védelmével és helyreállításával foglalkozó többszereplős platform” szakértői csoportja jelenleg is folytatja az EUDR végrehajtásának megvitatását, anélkül, hogy fontolóra venné a halasztást.

Jelenleg a következő ütemterv van érvényben:

  • Hamarosan várható a gyakran feltett kérdésekre (GYIK) adott válaszok katalógusa.
  • Az iránymutatások közzétételére május végén/június elején kerülhet sor.
  • Az információs rendszer második hivatalos tesztelésére nem kerül sor.
  • Az információs rendszer alkalmazásprogramozási interfészének (API) kísérleti tesztelésére a nyáron kerül sor. Minden funkció elérhető lesz a teszteléshez.
  • A tagállamok számára hibrid oktatást/képzést is szerveznek az induló informatikai rendszerről.
  • Megkezdődött az országok teljesítményértékelése (alacsony/szabványos/magas kockázat), és párbeszédet szerveznek az Európai Bizottság és a „magas kockázatú” kategóriába sorolható országok között.

Másrészt egyre többen kérik, hogy az Európai Bizottság halassza el az EUDR végrehajtását és/vagy módosítsa magát a rendeletet; nemcsak a fafeldolgozó ipar, hanem a tagállamok is kifejezték aggodalmukat.

Janus Wojciechowski, a mezőgazdaságért felelős biztos a CEI-Bois és az EOS európai ernyőszervezetek áprilisi közös levelét, amelyben az EUDR hatálybalépésének elhalasztását kérték, von der Leyen elnök figyelmébe ajánlotta.

Mivel azonban az EUDR-rendeletet már (2023-ban) közzétették az EU Hivatalos Lapjában, bármilyen halasztáshoz új jogalkotási eljárásra lenne szükség a Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács bevonásával.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzNews (DE)

FATÁJ kiegészítés: Magyarországon 2024. április 29-ig még nem lett kijelölve az EUDR kapcsán illetékes hatóság.

A további fejleményekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk a FATÁJ olvasóit.

Előző cikk

Chilei erdőtűz - gyújtogatás volt?

Következő cikk

Faipari vizsgaremek kiállítás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version