FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Év Erdésze – Bakonyerdő válogató

Az Egererdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Év Erdésze verseny döntőjében Somogyi József, a Balatonfüredi Erdészet kerületvezető erdésze fogja képviselni a Bakonyerdő Zrt-t.

Az idei évben május 13-án tartotta a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének területén, a már hagyományossá vált házi erdészversenyét. A Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolát körülölelő erdőtömbben mérték össze tudásukat a terepen dolgozó erdész kollégák, hogy eldőljön ki képviseli az Erdőgazdaságot a 2024. évi országos „Év Erdésze” verseny döntőjében.

Az idei rendezvénynek otthont adó Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában a résztvevők már kora reggeltől gyülekeztek, hogy egy tartalmas napot töltsenek együtt. A versenyen a Társaság 14 kollégája vett részt, akiket Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök és Dr. Patocskai Zoltán erdőművelési osztályvezető köszöntött. A rajtszám kihúzást követően a hét Erdészet versenyzői számos versenyszámban mérték össze tudásukat, felkészültségüket.

A több témát felölelő elméleti kérdéssor kitöltése és egy komplex felismerési feladatot követően a terepen is helyet álltak. Többek között erdőállomány-leírás, erdőfelújítás leírás, famagasság és fatérfogat becslés, élőfakészlet meghatározása, gyérítés jelölés, erdőkár becslés, választékolás, rönk-számbavétel, sarang és máglya számbavétel, trófeaminősítés versenyszámok vártak a résztvevőkre, melyek szorosan kapcsolódtak az országos megmérettetés várható feladatihoz.

A szakmai napot három előadás tette még tartalmasabbá, melyet a versenyzőkön kívül, az Erdészetek munkatársai, erdészei, erdőgondokai is meghallgattak. Dr. Patocskai Zoltán erdőművelési előadó erdővédelmi témakörben, a 2022-2023-s évben jelentkező pockok által okozott károkról, azok kezeléséről, a gyertyán kéregrák előfordulásáról, és a tavalyi évben zajló gyomkísérletről számolt be a jelenlévőknek. Bán Gábor fahasználati osztályvezető, az elektronikus szállítójegy ETA programban történő kiállítását, bevezetését részletezte, míg Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök az erdeinkben megtalálható holtfa, hagyásfa, habitat-fa szerepét és fontosságát hangsúlyozta a terepen dolgozó kollégáknak.

A tartalmas, NFK által is akkreditált, jó hangulatú, barátságos szakmai továbbképzés eredményhirdetéssel zárult. A helyezések az alábbiak szerint alakultak:

Egyéni helyezettek:

  1. hely: Somogyi József, Balatonfüredi Erdészet
  2. hely: Priegl Tamara; Keszthelyi Erdészet
  3. hely: Torkos Péter; Bakonyszentlászlói Erdészet

Csapathelyezések:

  1. hely: Balatonfüredi Erdészet: ifj. Somogyi József, Simon Attila
  2. hely: Devecseri Erdészet: Piller Rajmund, Stankovics Zoltán
  3. hely: Farkasgyepűi Erdészet: Papp Armand, Czigler Tibor

Az Egererdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében 2024. július 5-6. között megrendezésre kerülő országos döntőben Somogyi József, a Balatonfüredi Erdészet kerületvezető erdésze fogja képviselni a Bakonyerdő Zrt-t.

Köszönjük a kollégák részvételét.

Gratulálunk a versenyzőknek és a helyezetteknek!

forrás: Bakonyerdő Zrt.

Előző cikk

Mindenütt pusztulnak a kőrisek

Következő cikk

Ajánlattételi felhívás fakitermelésre




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version