FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Év Erdésze verseny 2024 – Mátra

Sarang felvétel

2024-ben az EGERERDŐ Zrt. rendezte az Év Erdésze verseny országos döntőjét, Mátrafüred központtal. A versenyen az állami erdészeti társaságok legjobb erdészei vettek részt, akik a saját cégüknél rendezett előválogató erdészversenyen már megmutatták szakmai rátermettségüket. Öröm volt látni, hogy a versenyzők között egy hölgy is szerepelt és egy résztvevő a Parajdi Magánerdészettől is csatlakozott.

Nagy Lajos a Nyírerdő Zrt. erdésze nyerte az Év Erdész versenyt
Erdőfelújítás leírása

Nagy megtiszteltetés volt az EGERERDŐ Zrt.-nek, hogy az erdész kollégákat vendégül láthatta a Mátra erdeiben, kiknek a verseny során írásbeli és terepi feladatokat is meg kellett oldaniuk. Az írásbeli feladatok a Mátrafüredi Erdészeti Technikum és Szakképzőiskolában zajlottak a verseny első napján, majd a második napon a terepi versenyszámok következtek, a gyöngyössolymosi Szalajka-ház körüli erdőkben.

Gyérítésjelölés

A 20 fő versenyzőnek a mindennapi munkához kötődő feladatokat kellett megoldania. Erdőfelújítás leírása, állományleírás, famagasság- és fatérfogatbecslés, gyérítés jelölés, készletgondozó fahasználat, erdőkár becslés, választékolás, rönk számbavétel, sarang számbavétel, távolságbecslés és trófeaminősítés terepi számok vártak a versenyzőkre.

Bírók munka közben

A versenyszámok szakmai elnevezései és sokfélesége jól mutatja, hogy az erdészeknek milyen komplex, sokrétű szakmai feladatot kell ellátni az erdőkezelés során, hogy az erdők fenntartásával a jövőt szolgálják.

Erdőkárbecslés
Választékolás

Jó volt látni, hogy mind a terepi, mind az írásbeli számok fegyelmezetten, erdész barátsággal zajlottak le, melyben kategóriánként és összesített eredményt is hirdettünk.

A verseny első napja kiegészült id. Rakonczay Zoltán erdőmérnök és természetvédelmi szakember, a magyarországi természetvédelmi hivatal alapító elnöke tiszteletére rendezett faültetéssel, melyen egykori pályatársai, utódai és családja is részt vett, akik felidézték Zoli bácsi mátrai éveit, munkásságának, kiváló jellemének vonásait.

Az Év Erdésze verseny összesített pontszámai alapján
– 3. helyezést ért el Wieszt András erdészkolléga, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviseletében.
– 2. helyen végzett Donkó Ferenc a NEFAG Zrt.-től.
A 2024-es ÉV ERDÉSZE verseny győztese Nagy Lajos, a Nyírerdő Zrt. szakembere, a mátrafüredi Alma Mater egykori diákja.

Az összesített verseny győztesei július 5-én az Országos Erdészeti Egyesület egri ünnepi közgyűlésén vehetik át a díjat és az első helyezettnek járó Vándorserleget.

Távolságbecslés és trófea minősítés versenyszám

Az EGERERDŐ Zrt. minden munkatársa nevében szívből gratulálunk a versenyzőknek, további elhivatott, sikeres szakmai életet kívánunk nekik!

Egererdő Zrt.
Jó szerencsét! Üdv az erdésznek!

Előző cikk

FATUDAKOZÓ – nyereményjáték

Következő cikk

Szakrális fakereszt új gazdája




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version