FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Karbonpozitív a Soproni Egyetem

A XIV. Virtuális Erőmű Program (VEP) díjátadó gáláján került átadásra az „Első magyar karbonpozitív egyetem 2023” díj, amelyet kiemelkedő fenntarthatósági törekvéseinek köszönhetően a Soproni Egyetem nyert el. A rangos elismerést Prof. Dr. Lakatos Ferenc rektorhelyettes vette át a Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) célja, hogy minden 10. magyar ember közvetlenül, és minden 3. magyar legalább közvetett módon aktív részese legyen a világ lakosságarányosan legjobban kiterjedt energiahatékonysági, takarékossági és zöld energetikai programjának. A Virtuális Erőmű Program egy olyan rendszer, amibe pl. napelemes beruházások, szigetelések, nyílászáró cserék stb. által kiváltott „hagyományos” energiafelhasználást, vagyis a fel nem használt hazai energiamixből származó energiát „bankolják” be a résztvevők A VEP a megtakarításokat gyűjti össze, teszi láthatóvá és díjazza. Ezzel tudatosítja a felhasználókban a leghatékonyabb energiaelkerülési (fel nem használt vagy megújuló energiával kiváltott) megoldást és képes ösztönözni az intézményi szereplőket, a nagyvállalatokat, a kisvállalkozásokat és a lakosságot.

2023-ban a Soproni Egyetem jelentős energetikai fejlesztéseket hajtott végre, melynek keretében három biomassza-fűtőművet létesítettek. Ezek a létesítmények 22 épület fűtését biztosítják, jelentősen csökkentve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az új fűtőművek révén az egyetem éves szinten 1 675,85 tonna CO2-egyenértékkel csökkenti a károsanyag-kibocsátást, amellyel az intézmény elsőként éri el a klímapozitív működést Magyarországon.

A Soproni Egyetem a fenntarthatóság elveit minden tevékenységi területén szem előtt tartja. Az intézmény folyamatosan nyomon követi üvegházgáz-kibocsátását és olyan intézkedéseket valósít meg, melyek hozzájárulnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez, valamint a hazai és nemzetközi klímacélok eléréséhez.

A Soproni Egyetem elkötelezett a természet megóvása és a klímaváltozás elleni küzdelem iránt, és büszke arra, hogy Magyarország első karbonpozitív egyetemeként példát mutathat a fenntarthatóság terén.

A nyitóképen: Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa, Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Virtuális Erőmű Program (VEP) örökös védnöke, Prof. Dr. Lakatos Ferenc a Soproni Egyetem rektorhelyettese, Borsos-Papp Natália az Energiaügyi Minisztérium (EM) helyettes államtitkára. 

forrás: Soproni Egyetem

Előző cikk

ÜHG kibocsátás csökkentése

Következő cikk

EUDR - rontja a globális fapiacot




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version