FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Biomassza erőmű gigabirsága

Az Ofgem nem talált bizonyítékot arra, hogy a Drax biomasszája nem fenntartható (Kép: Stock image)

Nagy-Britannia: Az erőművet üzemeltető Drax beleegyezett, hogy 25 millió font bírságot (kb. 11,7 milliárd forint) fizet, miután az energiafelügyeleti hatóság megállapította, hogy a fatüzelésű erőművében felhasznált biomassza fenntarthatóságát vizsgáló vizsgálatot követően nem szolgáltatott pontos adatokat.

Az Ofgem 15 hónapos vizsgálatot folytatott a Drax ellen, miután azzal vádolták, hogy nem fenntartható forrásokból származó fát éget, és azt állították, hogy értékes, ritka kanadai erdőkből származó fát használnak.

A szabályozó hatóság tavaly májusban közölte, hogy vizsgálja, hogy a Drax megsértette-e a „megújulóenergia-kötelezettségek rendszerével kapcsolatos éves profiljelentési követelményeket”, valamint más kapcsolódó ügyeket.

A Drax, amely Észak-Yorkshire-ben működteti Nagy-Britannia legnagyobb erőművét, jelentős állami támogatásban részesül a biomassza elégetésével előállított zöldáramért.

A környezetvédelmi csoportok és a kampányolók egyre többször követelik, hogy szüntessék meg az erdőkből származó fa és energianövények erőművekben történő elégetésének támogatását, és ne ítéljenek oda új támogatásokat vagy szerződéseket az energiavállalatoknak erre a célra.

Az Ofgem a vizsgálat lezárásakor közölte, hogy a Draxról kiderült, hogy nem rendelkezett a szükséges (és elégséges) adatkezeléssel és ellenőrzéssel. Ez azt jelentette, hogy nem szolgáltatott pontos és megbízható adatokat a szabályozó hatóságnak az általa felhasznált fafajtákról.

Az Ofgem azonban nem talált bizonyítékot arra, hogy a Drax biomassza nem volt fenntartható, vagy hogy a Drax helytelenül állított volna ki megújulóenergia-kötelezettségi tanúsítványokat (ROC).

Az Ofgem közölte, hogy a Drax a megállapítások eredményeként 25 millió fontot fizet be az önkéntes jogorvoslati alapba. Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója elmondta: „Ez egy összetett és részletes vizsgálat volt.

„Az energiafogyasztók elvárják, hogy minden vállalat, különösen azok, amelyek évente több millió font állami támogatásban részesülnek, teljesítsék a jogszabályi követelményeket.

„Nincs mentség arra, hogy a Drax elismerte, hogy nem tett eleget annak a kötelezően előírt kötelezettségének, hogy pontos és megbízható adatokat szolgáltasson az Ofgemnek az általa felhasznált kanadai fa pontos fafajairól, illetve azok forrásairól.”

„A jogszabályok egyértelműen rendelkeznek a Drax kötelezettségeiről – ezért is léptünk fel keményen. A Drax elismerte, hogy gyenge eljárásokkal, ellenőrzésekkel és irányítással rendelkezett, ami a felhasznált erdészeti választékok és fafaj-tartalomra vonatkozó adatok pontatlan jelentését eredményezte”.”

Hozzátette: „Bár az Ofgemnek jelenleg nincs oka feltételezni, hogy további szabálytalanságok történtek, nem fogunk habozni, ha szükséges, cselekedni fogunk”.

A szabályozó szerint a Drax „konstruktívan együttműködött” a vizsgálat során.

Will Gardiner, a Drax Group vezérigazgatója elmondta: „A Drax Group nem tudta, hogy a szabályozó hatóság nem adta meg a szükséges információkat: „Bár az Ofgem megállapította, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a Drax szándékosan hamisan jelentette volna be profilalkotási adatait, elismerjük az erős bizonyítékbázis fenntartásának fontosságát, és továbbra is folytatjuk a beruházásokat, hogy növeljük a jövőbeni jelentésünkbe vetett bizalmat.”.

„Elvárjuk az összes szabályozási kötelezettség teljes körű betartását – a fogyasztók joggal várják el a legmagasabb szintű elszámoltathatóságot a termelőktől. A kártérítési kifizetés nagysága aláhúzza a szabályozási rendszer szilárdságát és azt a követelményt, hogy a termelők tartsák be a szabályozás szellemét és betűjét egyaránt.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestryJournal

Előző cikk

Erdőterületeink alakulása

Következő cikk

Hogyan állíthatjuk meg az erdők pusztulását?




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…
Exit mobile version