FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

BMW biomassza-fűtőműve

A BMW Group dingolfingi gyára 2025-től a regionális biomasszából és saját fahulladékból előállított hőt fog használni a technológiai melegvíz-szükséglet mintegy 50%-ának fedezésére.

A BMW, a Bayernwerk Natur és a Stadtwerke Dingolfing zöld utat ad egy új hőerőműnek.

A vállalat erre vonatkozó szállítási szerződést kötött az UP Energiewerke GmbH-val, a Stadtwerke Dingolfing és a Bayernwerk Natur közös leányvállalatával, évi valamivel kevesebb mint 100 000 MWh hőenergiáról. Ezzel a BMW Group Plant Dingolfing évente mintegy 20 000 tonna CO2-t takarít meg a hagyományos fosszilis energiák használatához képest.

Az energiaellátás legkésőbb 2025. második negyedévében kezdődik. A szállítási szerződés 20 évre szól, a megállapodás szerinti éves beszerzési mennyiség pedig valamivel kevesebb mint 100 000 MWh hőenergia. A hőt egy új biomassza-fűtőműben állítják majd elő, amely Dingolfingban, egy ipari úton épül, a BMW Group 02.40-es járműgyárának közvetlen közelében, a Dynamics Center és az A92-es autópálya között.

A dingolfingi közművek 2010 óta üzemeltetnek a város délkeleti részén egy biomassza-fűtőművet, amely középületeket és magánháztartásokat lát el fűtéssel. Az új fűtőmű az E.ON Bayernwerk Natur vállalattal közösen valósul meg az UP Energiewerke GmbH közös leányvállalatán keresztül, amelyben mindkét partner 50%-os részesedéssel rendelkezik.

A fűtőmű három, egész évben üzemelő kazánnal, valamint saját raklap- és hulladékfa-aprítóval rendelkezik majd. Az UP Energiewerke GmbH az elkövetkező években összesen mintegy 35 millió eurót fektet be ebbe a létesítménybe. A helyben termelt hőt földalatti csövek szállítják majd a BMW Group 02.40-es járműgyárának energiaközpontjába, ahol az üzem belső hálózatán keresztül az egész telephelyen elosztják. A fűtőmű építése a tervek szerint 2023 végén kezdődik.

A tüzelőanyagként felhasznált (felhasználni tervezett) fa mintegy negyede a BMW Group saját kezeletlen fahulladékából származik majd – például egyszer használatos raklapokból és szállító ládákból. A fa nagy része azonban regionális erdőgazdálkodásból származik majd, azaz a Dingolfingtól átlagosan 60 kilométeres körzetben lévő, PEFC tanúsítvánnyal rendelkező, fenntartható módon kezelt erdőkből.

A meglévő dingolfingi fűtőműhöz hasonlóan a fa beszerzésében a Biomasse Vertrieb Ostbayern (BVO) GmbH a partner, amely mögött a helyi erdőtulajdonosok és a dingolfingi közművek állnak. A tüzelőanyagként használt fa az erdőgazdálkodás és a fakitermelés mellékterméke, amelyet máshol nem lehet felhasználni. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló faanyagot korábban gyakran exportálták külföldre faforgács formájában. A fenntartható erdőgazdálkodásból származó faapríték fosszilis tüzelőanyagok helyett történő felhasználása az energiatermeléshez hozzájárul aCO2-kibocsátás csökkentéséhez, mivel az égetés során felszabadulóCO2-t a növények növekedési és életfázisa során kötik meg a légkörből.

A bajor erdőgazdálkodás az elkövetkező években óriási kihívásokkal néz majd szembe az éghajlatváltozás előrehaladtával. A nagyrészt tűlevelű állományokat több lombhullató fa telepítésével és a fafajok megváltoztatásával klímastabil vegyes erdőkké kell átalakítani. A fiatal fákat a korai szakaszban is gondozni kell, és a vegyes növekedés szabályozását kell elősegíteni az éghajlatnak ellenálló fafajok javára. Már csak ezért is az elkövetkező évtizedekben jelentős mennyiségű hulladékfa fog keletkezni mind a rendszeres használatból, mind a fakitermelésből, amelyet az energetikai ágazatban értelmesen és gazdaságosan újrahasznosítani lehet. Az új fűtőművel mint fogyasztóval az értékteremtést helyben tudjuk tartani. A regionális biomassza felhasználása környezetvédelmi szempontból is észszerű, és rövidebb szállítási és újrahasznosítási távolságokat biztosít. A fenntarthatóság érdekében természetesen csak azt fogjuk felhasználni, ami minden évben visszanőhet erdeinkben. – nyilatkozta Anton Heidobler, erdőmérnök és a BVO GmbH ügyvezető igazgatója.

szerk/ford: Tóth János, forrás: GreenCarCongress

Előző cikk

Bútoripari fejlesztés Kertán

Következő cikk

Kiterjesztési jogkör a szakma érdekében




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version