FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR – rontja a globális fapiacot

A fatermékpiacok világméretű gyengülése rontotta az iparág megélhetését, különösen a kis- és középvállalkozások esetében. Ezt állítja a trópusi faanyagok csúcsszervezete, a Nemzetközi Trópusi Fakereskedelmi Szervezet (ITTO). A március végén közzétett Bulletinjében arról számolt be, hogy a trópusi faanyagok piacának visszaesésére utaló jelek minden jelentős fogyasztó országban tapasztalhatók.

2023-ban a rönkfa, fűrészáru, furnér és rétegelt lemez importjának összértéke (trópusi és mérsékelt égövi) Kínában 17%-kal, az Európai Unióban 37%-kal, az USA-ban 38%-kal, Japánban 46%-kal, az Egyesült Királyságban 22%-kal és Dél-Koreában 25%-kal csökken.

Az összes nagy piac közül egyedül India elsődleges fatermék-behozatala maradt az előző évhez közeli szinten.

A Nemzetközi Trópusi Fakereskedelmi Szervezet szerint a fafeldolgozás és -gyártás „szintén rendkívül gyenge”. Például Vietnam fa- és fatermékexportja 2023-ban közel 16%-kal, a 2022-es 16,1 milliárd dollárról tavaly 13,4 milliárd dollárra esett vissza, míg Malajzia teljes fakivitele ugyanebben az időszakban 13,3%-kal csökkent.

2023. utolsó negyedévében a trópusi országokból származó összes fa- és fabútoripari termék uniós importja minden idők legalacsonyabb szintjére esett vissza.

„Elkerülhetetlen, hogy a kereskedelem ilyen alacsony szintje akadályozza a fenntartható és felelős faipari fejlődésre irányuló erőfeszítéseket” – olvasható az ITTO közleményében.

Emellett az európai faipar nagy aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság új, az erdőirtással potenciálisan összefüggő termékekre vonatkozó, 2024. végétől alkalmazni köteles szabályai miatt.
Az EU a partnerországok aggályai miatt az EUDR fontos részeit el fogja halasztani – Indonézia és Malajzia, ahol a világ pálmaolajtermelésének 85%-a található, a leghangosabban ellenzi az új szabályozást.

A múlt hónapban a Wood Central nyilvánosságra hozta, hogy az EU a partnerországok aggályai miatt elakasztja az EUDR fontos részeit – a világ pálmaolajtermelésének 85%-át adó Indonézia és Malajzia a leghangosabban ellenzi az új jogszabályt.
(Fotó: Cloudyew / Alamy Stock Photo)

Hat európai szervezet – az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois), az Európai Bútoripari Szövetség (EFIC), a Fűrészipar Európai Szervezete (EOS), az Európai Panel Szövetség (EPF), az Európai Fakereskedelmi Szövetség (ETTF) és a Parkettaipar Európai Szövetsége (FEP) – március 12-én közös nyilatkozatot tett.

A nyilatkozat megállapította, hogy az európai faipar teljes mértékben támogatja az új EUDR-szabályok célkitűzéseit, és határozottan ellenzi az erdőirtás és az erdőpusztulás minden formáját.

Ugyanakkor az ágazat szerint az új szabályok „hatalmas adminisztratív és szabályozási szörnyeteggé” válnak, és azt sürgetik, hogy az EU módosítsa azokat a felesleges bürokratikus akadályok megszüntetése és a megfeleléshez való alkalmazkodáshoz elegendő idő biztosítása érdekében. Ezen túlmenően az EU Bizottságának gyorsan el kell végeznie az alacsony kockázatú országok prioritási besorolását.

Eközben a világ erdőirtási gócpontjairól származó trópusi keményfa továbbra is nagy mennyiségben érkezik az ázsiai országokba, különösen Vietnamba, az ellátási láncok megtisztítására irányuló új szabályozás ellenére.

Az ország megállapodást írt alá az Európai Unióval a faipari ágazat reformjáról, és cserébe a szigorúan szabályozott uniós piacokra való bejutás javításáról. Szakértők szerint azonban az illegális faanyagok felszámolására nemrégiben bevezetett mechanizmusok kudarcot vallanak.

„Alapvetően semmi sem változott” – mondja a Forest Trends szervezet vezető politikai elemzője, akinek az a feladata, hogy a természetvédelem mögé gazdasági motort állítson. „A hatóságok lehetővé teszik az importáló vállalatok számára, hogy nagy kockázatú fát hozzanak be … ugyanúgy, mint korábban”.

Vállalkozások ezrei importálnak évente 5-6 millió köbméter fát több mint 100 országból Vietnamba. Ennek legalább egyharmada trópusi keményfa, például Kambodzsából, Laoszból, Pápua Új-Guineából és mintegy 20 afrikai országból.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WoodCental

Előző cikk

Karbonpozitív a Soproni Egyetem

Következő cikk

Köszönet az agrároktatásban dolgozó tanároknak




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version