FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bukóza Holding komoly gondban

Szlovákiában egyre nyilvánvalóbbá válnak a Bukóza Holding a.s. gazdasági nehézségei. Elsősorban a cellulózgyártó Bukocel a.s. és a faanyagbeszerzésért felelős Bukóza Export – Import a.s. van gondban, mindegyik vállalkozás székhelye Hencovce (Hencfalva). A munkavállalók 2024 májusában demonstráltak az elmaradt bérek és fizetések miatt.

Egy kelet-szlovákiai fafeldolgozó vállalat komoly bajban van. Állításuk szerint az indította el a problémát, hogy az előző kormány idején az állam korlátozta a faanyagellátásukat (FATÁJ kiegészítés: a cégcsoport felhasználása kb. 3-400.000 köbméter faanyag évente). Több száz ember aggódik a munkahelyéért. A Bukoza a Vranovi járás egyik legnagyobb munkaadója. A vállalat befektetőt keres. A szakszervezetisek a miniszterelnök segítségét kérték.

A dolgozók többnyire sms-ben vagy e-mailben kapnak tájékoztatást a feletteseiktől. A vállalat, amelynek története a második világháború utáni évekre nyúlik vissza, elismeri a problémákat. Csak néhány alkalmazott megy dolgozni. Még ők sem tudják, hogy mi fog történni és meddig tart ez az állapot.

A vállalat tavaly 50 százalékra kényszerült csökkenteni a termelését. Állítása szerint azonban az év végéig rendszeresen vagy bankgaranciával fizette a fát. Pénzügyileg egészen márciusig tartották magukat, amikor a kifizetések késni kezdtek. Az emberek egzisztenciális problémáktól tartanak. „Ahol mondjuk 200 ember dolgozik, és a nagy többségünk otthon van, ott a bankok örülnek” – értékelte a Bukoza alkalmazottja.

A vállalat az állam múltbeli intézkedéseit okolja a jelenlegi helyzetért. Az írásos nyilatkozat szerint a problémák az üzemben azután kezdődtek, hogy az állami erdészet csökkentette a faanyagszállításukat. „A fenti helyzetért teljes mértékben az előző kormány felelős, a hosszú távú szerződés Mičovský miniszter általi felmondása alapján, aki mintegy 50 százalékkal csökkentette a gyár éves faanyagszállításait, a faipari gyár pedig nem tud faanyag nélkül létezni” – áll a Bukóza Holding állásfoglalásában. A TV JOJ megkérdezte a volt miniszter véleményét is. SMS-re és telefonhívásra nem válaszolt.

A Bukóza Holding jelenleg több mint 700 embert foglalkoztat. Ha a vállalat bezárna, és ők elveszítenék munkahelyüket, az jelentős csapás lenne a vránói régió számára.

A holding pénzügyi problémáit hitelből akarták megoldani. Ezt már korábban elkezdték igényelni, de az ígéretek ellenére nem kapták meg. „Csak azt hajtogatják, hogy majd jön valami csoda befektető” – mondta a Bukoza egyik alkalmazottja.

Az üzem jelenleg raktárkészletből árulja a cellulózt, de december óta csak három hete folyik a termelés. Az már most világos, hogy állami segítség vagy új befektető nélkül az üzem nem fog megmozdulni. “A vállalat vezetősége ezért intenzíven keresi azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé tennék a termelés beindítását. Ugyanakkor vállalatunk szakszervezeti képviselői segítséget kértek a Szlovák Köztársaság miniszterelnökétől, és várják a véleményét a találkozóról” – áll a Bukóza Holding közleményében.

szerk/ford: Tóth János, forrás: noviny.sk

Előző cikk

Menjünk inkább asztalosnak?

Következő cikk

Klímatűrő erdők labor



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…
Tovább

Gyászhír – Kenyeres Pál [80]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy Kenyeres Pál faipari gépészmérnök, erdésztechnikus, a hazai falemezipar és fakereskedelem jó ismert személyisége,…