FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szlovák erdőket vágnak ki a támogatásokért

Az erdei biomassza meghatározása Szlovákiában 2018-ban megváltozott. Most az Európai Unió is erre készül. A szlovákiai hulladékégetők számára a faapríték eredete azonban továbbra is problematikus.

A bardejovi erőmű hatalmas, lemezelt épületének magas, rozsdamentes acélból készült kéményéből fehér füst száll fel. A szomszédos udvaron egy hatalmas halom apríték van. Az út túloldalán egy helyi vállalkozó fűrészüzeme teljes gőzzel dolgozik. Negyedóránként egy traktorkocsi jön ki a kapuján egy pótkocsival, tele frissen felaprított faanyaggal. Átmegy az úton, belép a hulladékégető területére, és az aprítékot a kupacra üríti.

Hamarosan a fák maradékát a biomasszaüzem kemencéiben hővé és villamos energiává alakítják. Ez a bardejovi faapríték-erőmű tevékenységének lényege. Bár Szlovákiában ma csak a fafeldolgozó iparból származó biomasszából vagy energianövényekből előállított villamos energia támogatható, a gyakorlatban ez egészen másképp néz ki.

Nincs faapríték és nincs támogatás

2018-ban Szlovákia jóváhagyta, hogy az erdei fás biomassza nem tekinthető megújuló energiaforrásnak. A megújuló energiaforrásokról szóló irányelv, az úgynevezett RED – megújuló energiaforrásokról szóló irányelv módosításáról szeptember 13-án, kedden szavaz az Európai Parlament. A változás az erdei biomasszát is érinti.

Ha a módosítást jóváhagyják, az uniós tagállamok 2026-tól kezdve nem támogathatják az erdei biomassza alapú villamosenergia-termelést, ahogyan az jelenleg történik.

És az erdők égnek a kemencékben

Szlovákia két legnagyobb, 8 MW (megawatt) kapacitású, 65 ezer MWh (megawattóra) villamos energiát termelő magánerőműve Bardejovban és Topoľčanyban található. Ezek biomassza, ebben az esetben faapríték égetésével, hatalmas kazánokban termelnek áramot és hőt.

A villamos energiát az elosztórendszerbe és a régió háztartásaiba szállítják. A közeli városok háztartásait is ellátják hővel, amely a termelés során keletkező hulladéktermék. Ahhoz, hogy a biomassza erőművek működjenek és nyereségesek legyenek, két alapvető dologra van szükségük: elegendő faforgácsra és az általuk termelt villamos energiára vonatkozó támogatásra.

A törvényt megelőzve

Mivel az Európai Unió arra kötelezi a tagállamokat, hogy energiájuk 30 százalékát megújuló forrásokból állítsák elő, és a fából készült biomassza megújuló energiaforrásnak számít, a szlovák parlament 2009-ben elfogadta a megújuló energiaforrások támogatásáról szóló törvényt. A köznyelvben a biomassza-tüzelési támogatásokról szóló törvényként ismert. Ezt megelőzően Bardejovban és Topoľčanyban már elkezdték építeni a magán kapcsolt energiatermelő egységeket, azaz biomassza-tüzelésű erőműveket.

Bardejovban 2010 januárjában, Topoľčanyban egy évvel később kezdődött meg az égetés. A környékbeliek észrevették, hogy a fával megrakott teherautók megnövekedett forgalma az új hulladékégetők felé tart.

A biomassza aranykora

A biomassza-támogatási törvény elfogadásával minden szlovákiai háztartás, amely villanyszámlát fizet, az erdei biomassza-támogatási üzletág támogatójává vált. A megújuló energiaforrásokról és a zöld villamos energiáról szóló zöld narratíva keretében a villamosenergia-törvényjavaslat tartalmazott egy olyan tételt is, amely a faapríték elégetését támogatta.

A biomassza-erőműveknek nyújtott támogatás mértéke a bármilyen forrásból származó faaprítékot – legyen az ághulladék vagy minőségi rönk – egyik napról a másikra értékes árucikké tette. A biomassza alapú villamosenergia-termelésre nyújtott állami támogatásnak köszönhetően a vásárlók megengedhették maguknak, hogy jó minőségű és egészséges fát vásároljanak az égetéshez. Köbméterenként akár 70 EUR áron.

Ez az állapot közel 10 évig – 2009 júniusától 2018 decemberéig – tartott. A két biomassza erőmű számára arany évtized volt. Mindegyikük egy hét alatt száz teherautónyi rönköt és faaprítékot égetett el.

Ezen túlmenően a kapcsolt hőerőművek mindenféle verseny vagy pályázat nélkül, például csak egy, az önkormányzat által jóváhagyott jövőbeli beruházást támogató szerződés alapján kezdték el értékesíteni a hulladékhőt több ezer topolyai és bardejovi háztartásnak. Ebben viszont a lojális polgármesterek és önkormányzati képviselők segítették őket.

Az egy megawattóránként akár 90 eurós bőkezű támogatásnak köszönhetően (évente 65 ezer megawattórát termel a bardejovi kapcsolt energiatermelő erőmű) az állam teljes egészében fedezte a biomassza-erőművek faanyagvásárlási költségeit.

Honnan származik a faanyag

2018 végén a VLK Erdővédelmi Csoport természetvédőinek sikerült megfordítaniuk a helyzetet. A négy évig tartó Biomasaker-kampány és a minőségi fa elégetésének támogatását tiltó petícióhoz gyűjtött 38 ezer aláírás után a parlament elfogadta a törvénymódosítást, amely megtiltotta az erdei biomasszából előállított villamos energia támogatását.

Szlovákia volt az első ország az Európai Unióban, amely jogszabályba foglalta a biomassza olyan meghatározását, amely védi az erdőket, és megakadályozza az erdőkből és védett területekről származó minőségi fa villamosenergia-termelés céljából történő elégetését. Most az Európai Parlament ugyanezt a szabványt fogja jóváhagyni a tagállamok számára. A kérdésről páneurópai szemszögből a The New York Times ezen a héten írt.

2019 óta a fás biomassza hazánkban csak akkor számít megújuló erőforrásnak, ha az a fafeldolgozó ipar hulladékából származik, vagy speciális, ilyen célokra termesztett energiaültetvényekről származik.

Ez azt jelenti, hogy ha a biomassza-erőművek nem tudják igazolni a faforgács fafeldolgozó iparból vagy energianövényekből származó eredetét, akkor a továbbiakban nem kaphatnak támogatást az általuk termelt villamos energiára. Ez pedig csak a bardejovi és a topolčanyi hulladékégetők volumene mellett gyakorlatilag lehetetlen – évente 100 ezer tonna faaprítékot égetnek el mindegyikben.

Két okból. Az első az a tény, hogy a zólyomi Országos Erdészeti Központ adatai szerint Szlovákiában jelenleg alig 250 hektár aktívan kezelt energiaültetvény van, amelynek éves biomassza termelése alig kevesebb mint kétezer tonnára becsülhető. Ezt a mennyiségű faaprítékot két biomassza erőmű kevesebb mint három nap alatt égeti el.

A második az a tény, hogy a négy legnagyobb szlovákiai fafeldolgozó, a Mondi SCP (Ružomberok), a Rettenmeier Tatra Timber (Liptovský Hrádok), a PRP (Tomášovce) és a Bukóza Holding (Hencovce, Vranov nad Topľou) adatai szerint évente több mint 4,2 millió köbméter fát dolgoznak fel és 800 ezer tonna faforgácsot állítanak elő. Az esetek túlnyomó többségében azonban maguk is használják a faforgácsot. Hő- és villamosenergia-termelés céljából kazánokban égetik el, pelletként dolgozzák fel vagy külföldre exportálják.

Állami támogatás

A Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatalának (URSO) nyilvánosan elérhető adatai szerint 2020-ban a TeHo Bardejov biomasszaerőmű az általa termelt 69 427 MWh-ra közel 6,3 millió euró, a TeHo Topoľčany pedig 69 435 MWh-ra több mint 6,4 millió euró támogatást kapott (1 MWh-nként körülbelül 90 euró).

Ugyanakkor a bardajovi Bardterm önkormányzati vállalat idén 2,8 millió euróért vásárolta meg a biomassza erőműben termelt hőt. A TeHo Bardejov éves bevétele a villamos energia és a hő értékesítéséből így elérheti a 9 millió eurót.

Az állam által támogatott magáncég 10 év alatt több mint 80 millió eurót kereshetett volna a biomasszából előállított villamos energia és hő üzletágon, 32 millió eurós beruházással az erőmű építésébe. A kérdés az, hogy a helyi hatóságok és az állam miért nem avatkozott bele 13 évvel ezelőtt egyáltalán egy ilyen vállalkozásba. Különösen Bardejovban, amely évek óta az egyik legkevésbé fejlett kerület.

Kétes eredet

Az ÚRSO dokumentumai szerint 2020-ban 21 szállító szállított faaprítékot a TeHo Bardejov biomassza erőműnek, míg a TeHo Topoľčany erőműnek csak 11 szállító szállított faaprítékot. Bardejov esetében mindegyiküknek évente átlagosan 5 ezer tonna faaprítékot kellene szállítaniuk, Topoľčany esetében ez a mennyiség elérné a 9 ezer tonnát.

Ez Bardejovban átlagosan napi egy 20 tonnás teherautó minden beszállítótól, Topoľčanyban pedig napi két teljesen megrakott teherautó. Még mindig a fafeldolgozó ipar hulladékáról és az energianövényekről beszélünk. A bardejovi biomassza-erőmű számára megkérdezett öt faapríték-beszállító közül csak egy erősítette meg, hogy 2020-ban napi egy kamionnyi faaprítékot tud szállítani. A másik négy hetente két-három teherautót szállított, vagy kéthetente csak egy teherautót.

Közülük csak kettő kizárólag a fafeldolgozó iparból származó hulladékot, míg a másik három, aránytalanul nagyobb mennyiségű faforgácsot szállító vállalat megerősítette, hogy az általuk szállított mennyiségnek csak 10 százaléka származott a fafeldolgozó iparból. A faforgács akár 90 százaléka a Bardejov környéki erdőkből származott, még a közeli Čergov-hegység európai jelentőségű Natura 2000 területéről is.

A kifizetésekkel kapcsolatos problémák

Egy névtelenségét megőrizni kívánó bártfai fakitermelő vállalkozó elmondta, hogy 2020-ban hetente öt kamionnyi faaprítékot szállított Bártfára. “Mindig kértek tőlem papírokat és igazolásokat a faforgács eredetéről, 90 százalékban a fúrótelepünk erdejéből származott. Nem lehetséges számukra, hogy évi 100 ezer tonnát a környék kis fűrészüzemeiből szerezzenek be. Ráadásul a tulajdonosváltás után nagy gondok vannak az érettséggel, ezért most mindent Bukozába viszek” – teszi hozzá.

Két másik bártfai chipszállító is panaszkodik a vállalat fizetési problémáira a tulajdonosváltás után.

A kereskedelmi nyilvántartás szerint 2009 és 2018 között a biomassza-erőművek a Bioenergy tulajdonában voltak, amelynek egyedüli részvényese az R GES, egy bardejovi székhelyű, öt vállalat tulajdonában lévő vállalat volt. Topoľčanyban a Bioenergynek az R GES mellett még egy részvényese volt, a Slov Invest Holding, amelynek tulajdonosai ugyanazok voltak.

2018-ban a biomassza erőművek új tulajdonosa a TeHo eserocka lett, amelynek egyedüli tulajdonosa a bécsi székhelyű ARCA CAPITAL Slowakei Beteiligungs GmbH. Ennek tulajdonosa az Arca Capital Slovakia, a. s., az átszervezés során, valamint a londoni székhelyű ARCA CAPITAL LTD., amelyek mind a jól ismert pénzügyi csoport, az Arca Capital portfóliójához tartoznak. Míg a DAH BIOMASA 2009 és 2018 között faaprítékot vásárolt a Bioenergy számára, a tulajdonosváltás után a beszállítókat az ACS BIOMASA vállalat vette át.

“Úgy gondoljuk, hogy a megújuló forrásokból származó villamos energia és hő előállításával fontos szolgálatot teszünk a város és az egész régió lakosainak. Különösen az energiaárak hatalmas emelkedése mellett” – nyilatkozta Jaroslav Hanzely, a bardejovi és topolyai biomassza erőművek igazgatója.

“A legelőnyösebb, ha a megújuló energiaforrást a lehető legközelebb használják a termelés helyéhez. Ezzel nagy mennyiségű kibocsátást takaríthatunk meg, amely akkor keletkezne, ha ezeket a megújuló forrásokat, esetünkben a faaprítékot Szlovákia más régióiba vagy külföldre szállítanánk.”

Hanzely szerint itt már évtizedek óta folyik biomassza előállítása. “Ez már itt volt, mielőtt Bardejovba jöttünk, az erdőgondozási terv szerint kitermelt értékes nyersanyag exportja formájában jelenik meg. A régió lakosai azonban nem részesülnek belőle. Ez a nagyvállalatokra marad, amelyek a fát közvetlenül vagy termékek formájában külföldre exportálják” – teszi hozzá.
A vezérlés nem működik

Juraj Lukáč, a VLK erdővédelmi csoport vezetője a biomassza-támogatási üzletről beszél. “A legegyszerűbb üzletet mások pénzével és támogatásával kötni. A maffia először 2009-ben politikusokkal és naiv zöldekkel közösen készítette elő a törvény módosítását, és nagy üzemeket épített, hogy elégessék a védett erdeinkből származó biomasszát.”

A biomasszaüzemek továbbra is közvetlenül az erdőkből és védett területekről, sőt még a Natura 2000 területekről származó faaprítékot égetnek el. “Nyilvánvalóan nincs hatékony ellenőrzés a megújuló energiaforrások támogatásáról szóló törvény betartására vonatkozóan” – érvel Lukáč.

A szövetség természetvédői szerint az alternatív energiaforrások – legyen szó biomasszáról, fotovoltaikáról vagy elektromos autókról – politikai szempontból a zöld technológiák támogatásán alapulnak.

Eltűnt erdők

“Ez nem a helyi fafűtés betiltásáról szól. Otthon is fával fűtök, de senki sem fizet nekem érte. Gazdaságosnak és környezetbarátnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem szállítunk fát nagy távolságokra, és nem támogatjuk azt” – mondja Lukáč.

A VLK erdővédői a Környezetvédelmi Vizsgálati Ügynökség (EIA) nemzetközi természetvédelmi szervezettel közösen továbbra is intenzíven keresik a szlovákiai Natura 2000 területeken végzett fakitermelés és az energetikai célú fatüzelés közötti összefüggéseket.

10 év alatt 700 négyzetkilométernyi erdő tűnt el Szlovákiából a VLK Erdővédelmi Egyesület szerint. “A biomassza elégetése olyan energetikai ostobaság, amely károsítja az éghajlatunkat, néhány ember él belőle, és pusztítja közös erdeinket. A biomassza erőművek miatt az erdőink szó szerint a szemünk láttára tűntek el. Aki bemegy az erdőkbe és ismeri őket, látnia kell, hogy egyre kevesebb az erdő” – teszi hozzá.

Lobbizás és tudomány

A megújuló energiaforrásokról szóló európai irányelv módosításának egyik kezdeményezője Michal Wiezik szlovák európai parlamenti képviselő. “A biomassza energiailag nem hatékony. Elégetésekor energiaegységenként több káros anyagot bocsát ki, mint a szén. A biomasszával szembeni jóindulatú megközelítés a többi megújuló energiaforrás felhasználásával szemben is kontraproduktív.”

Úgy véli, hogy a biomassza szén-dioxid-semleges energiaforrásként való felhasználásának jelenlegi beállítása helytelen, túlságosan jóindulatú és inkább politikai lobbizáson, mint tudományos tényeken alapul.

Szlovákiában a tűzifa-fogyasztás az egekbe szökik. A képviselő szerint az eredmény abszurd – teljesítjük az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeinket a megújuló energiaforrások felhasználása terén. Ehhez nincs szükségünk nap-, szél- vagy geotermikus erőművekre, csak fát kell égetnünk.

“A biomassza veszélyes. Az állítólagos szén-dioxid-semlegessége mögé bújunk, de nem lehet eltitkolni, hogy milyen hatással van az erdőkre és a bennük élő életre. Ez az év a biomassza éve lesz. Az a célom, hogy korlátozzuk a nyers fa energetikai célú felhasználását” – teszi hozzá Wiezik.

Az Európai Parlament szavazni fog arról, hogy az elsődleges fás biomassza, azaz a közvetlenül az erdőkből származó fa elégetését töröljék a megújuló energiaforrások listájáról.

szerk: Tóth János, forrás: actuality.sk 09-08

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtüzek hatása a légkörre

Következő cikk

Bútorgyártók figyelem!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések