FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Carrefour du Bois Nantes

Franciaország: a nantes-i rendezvényt az ágazat vállalatai már nagyon várták, mivel ez most az egyetlen olyan rendezvény, amelyet kizárólag a tömör fát félkész termékké alakító vállalatoknak szenteltek. A fa jó üzlet: 637 kiállító, +28% kiállítási terület, 4 pavilon, falemezek, parkettások, asztalosipari termékek, fűrészáru és -kereskedelem szereplői! A Fordaq fapiaci portál beszámolója a május 28-30. között rendezett szakkiállításról.

A fűrészáru, a falemezek, az asztalosipari faanyagok, -termékek, a parketta és a faburkolatok, a bútoripari és egyéb ágazatok félkész termékei feldolgozó vállalatainak elitje a jelenlegi és jövőbeli alkalmazásokhoz rendelkezésre álló legjobb eljárásokat és faanyagokat mutatta be.

A kihívások valójában többrétűek: az EUTR / EUDR rendszerátállás megközelítése, amelyet sokan nem értenek és/vagy nem fogadnak el, az olcsóbb, elérhetőbb és nagyobb teljesítményű alternatív fafajok javasolt használata, a környezetbarátabb termelésbe történő beruházások és végül az értékesítésre irányuló kapcsolatok növelése.

A fapiac mindig pezsgő és élő, de a Covid-korszak virágzásának évei után vertikálisan és feltartóztathatatlanul aggasztó stagflációba került: a nyersanyag-, munka- és energiaköltségek folyamatosan nőnek, de a fogyasztói piacok hanyatlásban vagy szinte teljes stagnálásban vannak.

FALEMEZ PIAC

A Nantes-ban tömegesen jelenlévő rétegelt lemezek piaca a Panguaneta, Bonzano, Invernizzi, Vigolungo, Cima, Compensati Sud, Garnica, Joubert, Allin és sok más céggel a Kínából és más konkurens nemzetekből származó külföldi importtal szemben térnyerő európai piacnak kedvez, különösen a nyárfa esetében, de egyes termelők számára a rönkellátás nagyon korlátozott az elmúlt hónapokban az erdők elárasztása miatt, amely Közép- és Dél-Európa egész területén megközelíthetetlenné tette a sáros terepet. Ezenkívül a vándorló fajok fészkelése miatt ökológiai okokból sok hektárnyi területen a fakitermelés lelassult Olaszországban.
A német piac még mindig a nagy hiányzó a beszerzési tervezési fronton, de vannak arra utaló jelek, hogy szeptemberben elkerülhetetlenül növekedést fog eredményezni.

FŰRÉSZELT ÉS FÉLKÉSZ KEMÉNYFA TERMÉKEK PIACA

Az új XXL pavilonban, amelyet a piaci szereplők nagyra értékeltek, a világ mérsékelt égövi és trópusi keményfa fűrészáru és lemezgyártóinak elitje találkozott: Interholco, Rougier, Florian Legno, Lamel wood, Luvisoni, Corà, Barth, Trasam, Cotimber, Ducerf, Tarteret és 200 másik, főként francia kiállító.

Az XXL pavilonba a 3 nap alatt beözönlő szakképzett vásárlók többnyire forgalmazók és importőrök voltak. Az érdekelt nagy iparágak erős hiánya, de a Covid előtti idők óta nem látott csúcs részvétel.

Minden kiállító fogadása az, hogy megtalálja a tökéletes fát a rendelkezésre állás / ár / teljesítmény szempontjából, jobban, mint valaha, mivel sok fafaj erősen korlátozott a kártevők (kőris, dió, cseresznye) vagy a vámok / CITES / tanúsítványok (Doussie, Okoume, Ipe és más trópusi fák, amelyeket széles körben használnak Európában) vagy az éghajlat miatt az erdőirtás hiánya miatt, de mindenekelőtt a magas színvonalú piac hiánya miatt.

Valójában a magas minőségű piacot, mind a szeletelt, mind a fűrészelt és félkész termékek piacát megbénítják a fűrészüzemek számára túl drága rönkök és a furnér, amelyek nem látnak erős vásárlóerővel rendelkező piacot. Ezt az elit piacot a kőolajból származó helyettesítő termékek is fenyegetik, mint például a műanyag laminátumok, HPL, a fóliák és a WPC sokkal erősebbek a marketingben, és a környezetbarát alternatív termékek hamis hírnevét keltik.

Ezért olyan innovatív termékekkel találkozhattunk, mint a tölgyfa laminált gerendák (Florian Legno), a Spanyolországból származó padouk és gesztenyelaminátumok (Siero Lam), szupertanúsított tölgy és bükk panelek, mint a Lamel Legno, de olyan kísérleti fafajok is, mint a Lotofa, Red Grandis, Gmelina , akác, de az amerikai nyugati vörös cédrus, Bilinga, Kosipo, Beli visszatérése is.

Azt látjuk, hogy a faanyagok minősége és műszaki tulajdonságai helyett egyre inkább a minősítésekre és az árakra összpontosítanak, és gyakran olyan új, még soha nem alaposan tesztelt fafajtákhoz nyúlnak, mint például a Red Grandis az ablakokhoz vagy más alkalmazásokhoz.

A tölgy és a bükk árai stabilak, többek között azért is, mert a rendelkezésre álló mennyiség korlátozott, a kőris, a dió és általában az amerikai faanyag árai viszont csökkennek, mivel ezek nem akarnak alkalmazkodni az új EUDR-szabványokhoz, és ezzel az európai katalógusokból való kiesést kockáztatják.

ASZTALOSIPARI TERMÉKEK

A Grand Palais pavilonban a faépítéshez használt gerendák, laminált lemezek, panelek és félkész termékek legnagyobb európai beszállítói gyűltek össze, különösen a “MADE IN FRANCE” brand érintett piaci szereplői.

Nagy sikert aratott a BatiJournal által bemutatott kezdeményezés, amely a Woodtech Startup Challenge elnevezésű, induló vállalkozásoknak szóló versenyt hirdette meg azzal a céllal, hogy megoldásokat találjanak egy tartósabb és hatékonyabb iparág számára.

Európa többi részéhez hasonlóan a francia asztalosipari vállalatok, mint a Piveteaubois, Groupe Deschaumes, FCB Charpente a “Bois de France” márkákkal néznek szembe a jövővel, hogy a tölgy, a Douglas fenyő, a fenyő, a vörösfenyő és a fenyő erdészeti örökségét, az ipari újrahasznosítást és mindenekelőtt a Wood Trade Academy-vel, egy igazi európai unikummal folytatott képzést erősítsék.
Szintén mindig előtérben van az ökológiai tervezés, az impregnált faanyagok, a tűzálló megoldások és a többszintes épületek, az építészek és tervezők legnagyobb részvételével.

Emlékeztetjük Önöket, hogy a francia Bouygues építőipari csoport, amely 30%-os éves forgalomn-övekedéssel vezető szerepet tölt be az építőiparban, a faépítés iránti erős elkötelezettségével volt jelen.

forrás: FORDAQ.com

Előző cikk

Zöldfelületek jelentősége településeinken

Következő cikk

Erdő- és bozóttűz pusztítása Kaliforniában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések