FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Jövőnk biztosítása – faiparos szemmel

Az európai faipar (CEI-Bois) üdvözli az Európai Bizottság által a február 6-án közzétett közleményét, amely a “Jövőnk biztosítása” című dokumentumot tartalmazza (Securing our future): Európa 2040-es célkitűzései és útja a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegességhez, egy fenntartható, igazságos és virágzó társadalom építéséhez.

A CEI-Bois csatlakozni kíván a Bizottság által a közleményben tett alábbi megjegyzéséhez.

Jövőnk biztosítása:
“… a fenntartható módon előállított bioalapú anyagok nem csak a szén-dioxid hosszú távú tárolására képesek. (pl. ha a fát építőanyagként használják), hanem a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló szén-dioxidot is helyettesíthetinek …” (21. o.).

Már bevált és piacvezető alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőanyag a fa. Az EU-nak követnie kell Kanadát és az USA-t, és áttérni arra, hogy a külvárosi és vidéki házak többségét fából, favázzal építse[1]. Ezzel egyidejűleg az EU városi környezetének is el kell fogadnia a mérnöki faanyagok használatát. Olyan faanyagokat, amelyek lehetővé teszik a középmagas, 4-12 emeletes és magasabb lakóházak építését is[2]. Minden (régi és új) épületnek át kell állnia a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló szigetelőanyagok használatáról a következőkre a természetes alapú anyagok, köztük a faanyagok használatára. Az “alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőanyagok” használatával – amit a Bizottság által előír – csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást, illetve szén-dioxidot tárolunk.

A Jövőnk biztosítása közlemény számos olyan elemet említ vagy utal arra, amelyekkel a fa hozzájárulhat a “jövő tiszta technológiai piacaihoz”, többek között a következőket:
“A meglévő termékek javítása, megújítása, újrafelhasználása és újrahasznosítása révén … az erőforrásokat hatékonyabban használjuk fel”.

A fa megújuló és újrahasznosítható anyag, és alapvető szerepet játszhat a fenntartható és körforgásos gazdaság kialakításában. A fatermékek valóban elősegítik a körforgásos gazdaság kialakulását, mivel új termékekké alakíthatók.

A fa újrahasznosítása segít meghosszabbítani a fa életciklusát, csökkenti az új nyersanyagok iránti igényt, és minimalizálja a hulladék mennyiségét. Például a faépületeket ma már úgy tervezik, hogy az újrafelhasználást tartsák szem előtt[3], és a bútorokban és az építőiparban használt panellapokba újrahasznosított fa mennyisége folyamatosan növekszik[4], a moduláris házak gyárakban történő gyártásához szükséges építkezés jelentősen hozzájárulhat a hulladéktermeléshez, ezek csökkentéséhez az építőiparban[5].

Kép: A körforgása ©CEI-Bois

Az erdők azonban nem jelentenek önálló megoldást a CO2-kibocsátás csökkentésére. Azok számára, akik szén-dioxidot akarnak eltávolítani és tárolni a légkörből, a kipróbált és bevált “technológia” a fák és más szénmegkötő növények ültetése, amelyeket később ki lehet takarítani. és szén-dioxidot tároló természetalapú termékekké, például fává alakíthatók. Valóban, ahogy a fák nőnek, a fotoszintézis révén szén-dioxidot vesznek fel a légkörből, és a szenet a fákba tárolják. a fájukban. Amikor a fát olyan termékek előállítására használják fel, mint a bútorok, építőanyagok, padlóburkolatok, stb. vagy raklapok stb. előállításához, a szén megkötve marad, és így hosszú távú szén-dioxid-nyelőként működik.
Ez segít csökkenteni az üvegházhatású gázok általános koncentrációját a légkörben. Amikor a a fát fenntartható alternatívaként használják a nagyobb szénlábnyomú anyagokkal szemben, a szén-dioxid-kibocsátás a szén-dioxid-kibocsátásból származó előnyök még nagyobbak.
Vége.


[1] Az Egyesült Államokban és Kanadában az alacsony épületek (1-3 szintes) 90 százalékában a favázas építési módot alkalmazzák.
[2] Fából készült középmagas épületek Stockholmban, lásd Cederhusen | Folkhem és fából készült magasépületek Bécsben, lásd Ecology – HoHo – Wien
[3] A Waugh Thistleton Architects által tervezett Black & White Buildinget úgy tervezték meg, hogy a fából készült szerkezetek szerkezetet ugyanarra a célra egy új épületben újra fel lehet használni, lásd The Black & White Building | Waugh Thistleton Architects.
[4] Clr091-11_2022-EcoReFibre-kickoff-press-release-ENG-Final-31052022.pdf (europanels.org)
[5] NOKERA | Home

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois 02-06

Előző cikk

EU 2040 - mi lesz az erdészet szerepe?

Következő cikk

Támogatott tanácsadás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések