FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEI-Bois készülődés a jövőre

A CEI-Bois (Európai Faipari Szövetség) tagjai Európa-szerte online gyűltek össze, hogy az őszi Közgyűlésük keretében áttekintsék a 2023-ban végzett munkát, és felkészüljenek a 2024-es évre.

A 2023. november 23-án tartott online közgyűlésen megjelent képviselők egyetértettek abban, hogy 2024. elkerülhetetlenül a politikai változások éve lesz, tekintettel a júniusi európai parlamenti választásokra, amelyek következtében jelentős számú új európai parlamenti képviselő érkezik Brüsszelbe, új biztosok és a hozzájuk tartozó adminisztratív személyzet, valamint potenciálisan új bizottsági elnök. Az Egyesült Királyságban 2024-ben parlamenti választások is lesznek. A CEI-Bois ezért fel fog készülni arra, hogy kapcsolatba lépjen ezekkel az esetleges “új arcokkal”, azzal az elsődleges céllal, hogy meggyőzze őket arról, hogy a fa nagyobb mértékű felhasználása az építőiparban, a felújításban és a mindennapi termékekben is nagyon fontos az éghajlatvédelem szempontjából. Ez a lépés két előnnyel jár: egyrészt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése azáltal, hogy az üvegházhatású gázokat intenzíven kibocsátó anyagokat fával helyettesítik, másrészt a szén-dioxid tárolása a fatermékekben és az épített környezetben.

Ez a második előny a héten új lendületet kapott, mivel az Európai Parlament elfogadta a szén-dioxid-leválasztás tanúsítási keretrendszeréről szóló jogszabályt, amely elismeri “… a légköri és biogén eredetű szén hosszú távú tárolását a hosszú ideig, legalább öt évtizeden keresztül kitermelt fatermékekben vagy építőanyagokban …”. Ez az elismerés kikövezheti az utat az épített környezetben lévő fatermékekben tárolt szén-dioxid-lekötésből származó szén-dioxid-kiegyenlítések “arany szabványa” felé – ez egy növekvő és potenciálisan hatalmas piac – egy olyan piac, amely nagyban hozzájárulhat Európa CO2-parkjának kiépítéséhez.

A közgyűlés egyébként jóváhagyta a 2023-as Advocacy Reportot (Tevékenységi beszámoló 2023-ról), amely decemberben lesz elérhető az interneten, áttekintette a különböző munkacsoportok tevékenységét, és megvitatott három konkrét munkaterületet a 2024-es évre:

  • A Bizottság közelgő, a biotechnológiákra és a biogyártásra összpontosító új stratégiára vonatkozó javaslatával való foglalkozás, amelynek keretében azon fog a CEI-Bois dolgozni, hogy a fatermékeket integrálják a szélesebb értelemben vett biogazdaság fejlesztésébe.
  • Együttműködés a CEPI-vel, a papíripart képviselő európai szövetséggel egy stratégiai terv kidolgozása érdekében, amely felgyorsítja a biogazdasági iparágak felfuttatását, a bioalapú alapanyagok kínálatát és elérhetőségét, valamint az uniós szakpolitikák és az erdő-biogazdaság tervezett növekedésének összhangját biztosító megoldásokat.
  • Kommunikációs kampány előkészítése és megvalósítása “Kik vagyunk?” (Who we are?) címmel, amely elmagyarázza a faipar szerepét a versenyképes és éghajlatbarát gazdasági növekedés biztosításában. A középpontban az európai parlamenti választások és az azt követően újonnan megválasztott európai parlamenti képviselők állnak, és vizuális kommunikációs akciót is szervezünk.

A közgyűlés megvitatta a Wood4Bauhaus munkájának legújabb fejleményeit is, amelynek a CEI-Bois kulcsfontosságú tagja. Hasonlóképpen áttekintették a CEI-Bois aktív részvételét a Finnország és Ausztria által vezetett WoodPoP kezdeményezésben.

A számos téma egyike, amelyre a CEI-Bois 2023-ban energiáit fordította, kétségtelenül az erdőirtásról szóló uniós rendelet (EUDR) volt, amely 2024-ben lép hatályba. A tagokat aggasztja, hogy e rendelet végrehajtása rendkívül bonyolult mechanizmust hoz létre annak biztosítására, hogy csak erdőirtásmentes termékek lépjenek be az EU-ba, illetve hagyják el az EU-t, miközben számos EUDR rendelkezés kötelezettség-feleslegekhez vezet az európai piaci szereplők és kereskedők számára. Megjegyezték azonban, hogy azok a faanyagot az EU-ba exportáló vállalatok, amelyek megfelelnek a helyes fatermelési gyakorlatnak, pozitívan értékelik az EUDR-t, mivel úgy vélik, hogy versenyelőnyhöz juttatja őket azokkal az exportőrökkel szemben, akik nem tartják be a szabályokat. Ezért a CEI-Bois együttműködik a Bizottsággal annak érdekében, hogy az EUDR végrehajtása a lehető legzökkenőmentesebb legyen.

Az ülés azzal ért véget, hogy az elnök, Sampsa Auvinen köszönetet mondott két nyugdíjba vonuló tagnak: Keith Fryernek a Timber Development UK-tól, a Kereskedelmi Munkacsoport elnökének és Dr. Björn Källandernek, az Építőipari Munkacsoport tűzzel foglalkozó albizottságának elnökének.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-BoisPress

Előző cikk

HemKor - szigetelőlap kenderből

Következő cikk

A Kiflis táskák új élete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések